Amnesti polis, pembantah diluluskan

MANAGUA, 9 JUN – Parlimen Nicaragua semalam meluluskan satu undang-undang yang membenarkan amnesti untuk pembantah dan polis yang terbabit dalam pemberontakan ke atas Presiden Daniel Ortega pada tahun lalu.

Undang-undang itu, diluluskan oleh ahli parlimen yang setia kepada Ortega dan yang mengawal badan perundangan, membabitkan ‘semua yang mengambil bahagian dalam kejadian yang bermula pada 18 April 2018,’ apabila bantahan meletus, sekali gus mencetuskan respons daripada anggota keselamatan.

Negara Amerika Tengah yang dibelenggu krisis dan tindakan keras oleh tentera Ortega dalam tempoh empat bulan seterusnya meninggalkan 325 terbunuh, 500 dipenjarakan dan beribu-ribu dalam buangan. Kerajaan berjanji dalam rundingan dengan pembangkang akan membebaskan kesemua pembantah yang ditahan pada 18 Jun, dan langkah tersebut diluluskan semalam meminta penentang yang dipenjarakan dibebaskan ‘dengan serta-merta,’ tetapi juga menetapkan bahawa mereka mesti ‘mengelak’ daripada membantah lagi.

Rang undang-undang itu menutup pintu ke atas usaha menyiasat dan menghukum anggota keselamatan yang terlibat dalam penindasan bantahan. – AFP