ANA Jepun alami kemerosotan

TOKYO, 29 JULAI – Syarikat penerbangan Jepun ANA Holdings hari ini berkata ia mencatatkan kerugian suku tahunan bernilai AS$1 bilion ketika pandemik koronavirus terus menjejaskan industri penerbangan global tanpa mengetahui bilakah ia akan berakhir.

Syarikat itu berkata kerugian bersihnya dalam tempoh April hingga Jun mencapai 108.8 bilion yen (AS$1.04 bilion), pemerolehan paling teruk dalam tempoh tiga bulan sejak mula mengeluarkan angka kewangan suku tahun 2003 dan kejatuhan mendadak daripada keuntungan 11.4 bilion yen setahun lalu.

Kerugian operasi mencapai 159.0 bilion yen, dibandingkan dengan keuntungan operasi 16.2 bilion yen tahun lalu, dengan penjualan 121.6 bilion yen, turun 75.7 peratus.

“Permintaan penumpang untuk pe-nerbangan antarabangsa dan domestik menurun dengan ketara, disebabkan oleh sekatan perjalanan yang dikenakan kerajaan di seluruh dunia dan pengisytiharan keadaan darurat dari kerajaan Jepun,” kata Ichiro Fukuzawa, ketua pegawai kewangan ANA Holdings, dalam satu kenyataan.

ANA telah berusaha mengurangkan kos dan mengambil langkah-langkah lain untuk mengurangkan kerugiannya, katanya.

“Walaupun kami secara agresif berusaha untuk mengimbangi pendapatan yang hilang dengan memenuhi peningkatan permintaan untuk pengangkutan kargo antarabangsa … kami tidak dapat mengimbangi kesan COVID-19 yang belum pernah terjadi sebelumnya dan berakhir dengan kerugian suku tahunan yang besar,” katanya.

ANA tidak mengeluarkan ramalan tahunan kerana ketidakpastian ketika masih berdepan kesan akibat koronavirus. Syarikat itu mengurangkan perkhidmatan penumpang antarabangsa sehingga 13.8 peratus dari tempoh yang sama tahun lalu.

Perkhidmatan selebihnya digunakan terutamanya untuk membawa pulang warga negara Jepun dari luar negara, dan untuk menghantar warganegara lain ke negara masing-masing. – AFP

Gambar fail pada 28 April 2020 menunjukkan pesawat penumpang untuk syarikat penerbangan Jepun All Nippon Airways (ANA) dilihat di LapanganTerbang Haneda Tokyo. ANA Holdings berkata ia mencatatkan kerugian suku tahunan sebanyak AS$1 bilion ketika pandemik koronavirus terus menjejaskan industri penerbangan global. – AFP