Anak badak terbiar diselamatkan NTNC

CHITWAN, Nepal – Taman Negara Chitwan, yang pertama seumpamanya di Nepal dan terletak kurang daripada 200 kilometer dari ibu negara, adalah satu tarikan pelancong yang sangat popular dan rumah kepada majoriti badak di negara Himalaya.

Kerajaan Nepal telah dipuji dalam membanteras pemburuan haram badak bagi dua tahun berturut-turut, walaupun September lalu seekor badak maut secara tragik selepas ditembak beberapa kali oleh pemburu haram.

Oleh kerana pemantauan yang ketat terhadap penggunaan teknologi moden terhadap badak dalam operasi pemuliharaan berterusannya telah menunjukkan hasil dimana bilangan badak yang terancam telah berkembang di rantau itu sejak kebelakangan ini.

Ini adalah sebahagiannya disebabkan oleh badak yang sakit dan cedera menerima rawatan di pusat perlindungan superlatif yang dikawal dengan teliti dari pihak berkuasa taman itu.

Satu bukti kepada usaha pihak berkuasa adalah kisah daripada anak badak berusia lima bulan yang telah diselamatkan selepas mengalami kecederaan dan sedang dirawat oleh manusia. Anak badak jantan itu tinggal di dalam bangunan ruang terbuka di dalam National Trust for Nature Conservation (NTNC), yang terletak berhampiran dengan Taman Negara itu, dan dibenarkan untuk berkeliaran bebas dalam menjalankan aktiviti pemulihan.

Seekor anak badak memakan pisang di NTNC.  – Xinhua
Seekor anak badak memakan pisang di NTNC. – Xinhua

Dr. Chiranjivi Prasad Pokharel, penyelaras projek di NTNC di Chitwan memberitahu Xinhua, “Anak badak itu diselamatkan oleh sepasukan pihak berkuasa Taman Negara ini dari suatu tempat yang bernama Pulau Mayure, terletak di bahagian barat taman ini. Kedua-duanya terbiar dan mengalami kecederaan. Kami menyelamatkannya dan memberikannya penjagaan yang rapi sejak itu.”

Setelah mengikuti beberapa ujian perubatan diagnosis dan rawatan, ia telah mendapati bahawa badak tersebut telah diserang oleh buaya. Tetapi oleh kerana penjagaan manusia, kesihatan badak itu muda bertambah baik dan dijangka meneruskan pengawasan perubatan biasa.

Pegawai itu berkata, anak badak itu dinamakan ‘Mayure’ kerana nama itu adalah tempat dimana ia diselamatkan

Seorang penjaga khas telah ditugaskan oleh NTNC untuk menjaga Mayure, yang menunjukkan rasa sayangnya kepada keluarga manusia barunya.

Anak badak itu kelihatan gembira bermain dengan penjaganya dan memahami gerak isyarat am semasa merayau dalam kandang berumput itu.

“Kami memberinya susu pada waktu pagi manakala cornflakes dan buah-buahan pada sebelah petang. Ia amat menyukai pisang. Seperti anak damit manusia, kami memberinya susu sekali lagi pada waktu malam,” Binod Darai, Pegawai Teknikal dan penjaga Mayure memberitahu Xinhua.

Darai mula datang ke pusat perlindungan badak itu pada awal pagi lagi dan menghabiskan sepanjang hari beliau bersama badak. Katanya, badak tersebut berjaya menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya disana dengan semua hubungan dan penjagaan daripada manusia.

Dalam kebimbangan awam terhadap pencerobohan manusia ke atas penempatan hidupan liar itu meletakkan manusia pada risiko merbahaya, namun Darai dan ikatan istimewanya bersama Mayure telah melembutkan hati beberapa orang yang telah menyuarakan kebimbangan.

Seekor anak badak berkeliaran sekitar National Trust for Nature Conservation di Taman Negara Chitwan, Nepal. – Xinhua
Seekor anak badak berkeliaran sekitar National Trust for Nature Conservation di Taman Negara Chitwan, Nepal. – Xinhua
Seekor anak badak dilihat di premis NTNC di Taman Negara Chitwan, Nepal. – Xinhua
Seekor anak badak dilihat di premis NTNC di Taman Negara Chitwan, Nepal. – Xinhua

Darai memberitahu Xinhua, “Saya mempunyai hubungan yang bagi dengannya. Ia tidak mempunyai ibu jadi saya berasa sangat gembira kerana dapat menjaganya sebagai ibu bapa tumpangnya. Ia menerima saya dengan baik sekali.”

Pihak berkuasa telah menyelamatkan dan menjaga hidupan liar yang mengalami kecederaan yang sama baru-baru ini, dengan haiwan yang dijaga itu berada di bawah pemantauan juruteknik dan doktor haiwan sebelum dilepaskan semula ke habitatnya setelah pulih.

“Kami cuba untuk membina struktur semula jadi baru dalam sebuah persekitaran untuk memberikan Mayure dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran yang baru nanti,” kata seroang penyelaras, Pokharel memberitahu Xinhua. Dalam beberapa waktu, kita akan cuba untuk menjauhkannya dari hubungan dan interaksi manusia. Kami menjangkakan ia kan menjadi liar lagi tidak lama lagi. “

Badak dibunuh oleh pemburu haram bagi mendapatkan bahagian-bahagian badan dan kulitnya, terutama tanduknya, yang bernilai beribu-ribu dolar di pasaran gelap. Untuk melawan ancaman ini, Taman Negara Chitwan telah menerima pakai strategi keselamatan empat lapisan berdasarkan kaedah saintifik untuk mengawal jenayah hidupan liar tersebut.

Kamal Jung Kunwar, bekas Ketua warden di Taman Negara Chitwan memberitahu Xinhua, “Melindungi badak bermakna bukan sahaja melindungi hidupan liar, tetapi juga melindungi masyarakat. Ianya saling berkaitan. Ia adalah satu perkara yang baik bahawa pemuliharaan badak sentiasa dalam keutamaan kami di taman ini oleh kerajaan. “

Beliau juga berkata bahawa badak adalah tarikan utama di Chitwan, yang telah menerima kira-kira 200,000 pelancong setiap tahun sebelum gempa bumi tahun 2015.

Menurut Tabung Hidupan Liar Dunia, Nepal pernah mencapai pertama kalinya dalam 365 hari dimana tiada pemburuan haram dilakukan bagi badak pada tahun 2011. Pada tahun 2014, ia tidak kehilangan seekor pun badak, harimau atau gajah dalam tempoh 365 hari. – Xinhua