Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Anak damit di Gaza dilahirkan yatim piatu selepas serangan Israel

  RAFAH, 22 APRIL – Sabreen Jouda datang ke dunia beberapa saat selepas ibunya meninggal dunia.

  Rumah mereka dilanda serangan udara Israel sejurus sebelum tengah malam Sabtu. Sehingga saat itu, keluarga itu seperti ramai rakyat Palestin lain yang cuba berlindung dari bandar paling selatan Rafah di Gaza.

  Ayah Sabreen terbunuh. Kakaknya yang berumur 4 tahun telah dibunuh. Ibunya dibunuh.

  Tetapi responden kecemasan mengetahui bahawa ibunya, Sabreen al-Sakani, sedang hamil 30 minggu. Dalam keadaan tergesa-gesa di hospital Kuwait tempat mayat dibawa, pekerja perubatan melakukan pembedahan cesarean kecemasan.

  Sabreen sendiri hampir mati, berjuang untuk bernafas. Tubuh kecilnya berbaring dalam posisi pemulihan di atas sekeping kecil permaidani ketika pekerja perubatan mengepam udara perlahan-lahan ke dalam mulutnya yang terbuka. Tangan bersarung tangan menepuk dadanya. Dia kemudiannya terselamat.

  Pada hari Ahad, beberapa jam selepas serangan udara, dia merengek dan menggeliat di dalam inkubator di unit rawatan rapi neonatal hospital Emirati berdekatan. Dia memakai lampin terlalu besar untuknya dan identitinya dicoretkan dalam pen pada sehelai pita di dadanya, “Anak damit syahid Sabreen al-Sakani.”

  “Kita boleh katakan terdapat sedikit kemajuan dalam keadaan kesihatannya, tetapi keadaan masih berisiko,” kata Dr Mohammad Salameh, ketua unit. “Anak ini sepatutnya berada dalam rahim ibu pada masa ini, tetapi dia telah kehilangan hak ini.”

  Beliau menyifatkan dia sebagai seorang anak perempuan yatim piatu pramatang. Tetapi dia tidak bersendirian.

  “Selamat datang kepadanya. Dia adalah anak kepada anak lelaki tersayang saya. Saya akan menjaga dia. Dia adalah cinta saya, jiwa saya. Dia adalah kenangan ayahnya. Saya akan menjaganya,” kata Ahalam al-Kurdi, nenek sebelah bapanya. Beliau memegang dadanya dan bergoyang dengan kesedihan.

  Sekurang-kurangnya dua pertiga daripada lebih 34,000 rakyat Palestin yang terbunuh di Gaza sejak perang itu bermula adalah kanak-kanak dan wanita, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

  Serangan udara Israel yang lain di Rafah semalaman membunuh 17 kanak-kanak dan dua wanita daripada keluarga besar.

  Tidak semua orang segera pulih selepas serangan sedemikian. – AP

  Seorang anak damit perempuan Palestin, Sabreen Jouda, yang dilahirkan pramatang selepas ibunya terbunuh dalam serangan Israel bersama suami dan anak perempuannya, terbaring dalam inkubator di hospital Emirati di Rafah, selatan Semenanjung Gaza, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...