Anak ikan paus terkandas, diselamatkan

Oleh James Kon

TUTONG, 17 JULAI – Beberapa pengunjung pantai di sini, kelmarin, berjaya menyelamatkan seekor anak paus yang terkandas di Pantai Telisai dengan menolaknya semula jauh dari pesisir.

Mamalia besar yang dipercayai ikan paus pandu itu pada awalnya ditemui oleh seorang pengunjung perempuan yang sedang berjoging di pesisir pantai tersebut.

“Saya sedang berjoging di sepanjang pantai Telisai sekitar jam 9:50 pagi dan ketika berjoging itulah saya terlihat anak paus tersebut.

“Mula-mula saya rasa terkejut melihat mamalia sebesar itu dan menyangka ia sudah mati. Tetapi apabila saya dekati, rupanya ia masih bernyawa, dengan matanya terbuka dan masih bernafas,” ujar Alai.

“Saya tahu saya perlu melakukan sesuatu untuk menyelamatkan ikan tersebut namun ia sangat berat untuk dipindahkan,” kata Alai.

Alai kemudian kembali ke Taman Rekreasi Pantai Telisai dan meminta bantuan suaminya, namun kudrat mereka berdua belum cukup untuk menolak ikan tersebut ke laut.

Mereka kemudian meminta bantuan daripada orang awam dan dengan pertolongan empat lelaki lagi, anak ikan paus berjaya ditolak ke laut.

Alai mengatakan dia bersyukur mereka dapat menyelamatkan anak ikan paus tersebut kembali semula ke habitatnya.

Orang awam cuba untuk membantu anak ikan paus yang terdampar di Pantai Telisai, Khamis lalu.
Suami Alai ketika membantu anak ikan paus kembali semula ke laut.