Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Anak Joe Biden didakwa atas tuduhan elak cukai

  LOS ANGELES, 8 DIS – Hunter Biden kelmarin didakwa atas pelbagai tuduhan mengelak cukai, kali kedua tahun ini anak lelaki kepada Presiden Amerika Syarikat (AS),  Joe Biden yang bermasalah itu telah didakwa oleh peguam khas yang menyiasat urusan peribadi dan perniagaannya.

  Hunter Biden “terlibat dalam skim empat tahun untuk tidak membayar sekurang-kurangnya AS$1.4 juta dalam cukai persekutuan yang dinilai sendiri yang dia berhutang untuk tahun cukai 2016 hingga 2019,” kata peguam khas David Weiss dalam dakwaan 56 muka surat yang difailkan di mahkamah daerah AS di California.

  Hunter Biden didakwa dengan sembilan pertuduhan gagal memfailkan dan membayar cukai, mengelak cukai dan memfailkan penyata cukai palsu, dakwaan menunjukkan.

  Tuduhan baharu itu menimbulkan rasa malu yang lebih teruk bagi Joe Biden ketika dia menghadapi cabaran sukar untuk pemilihan semula dan menangkis usaha Republikan untuk mendakwanya atas alasan dia mendapat manfaat daripada urusan perniagaan di luar negara anaknya.

  Tuduhan terdahulu menuduh Hunter Biden berbohong mengenai penggunaan dadahnya pada aplikasi persekutuan apabila dia membeli pistol.

  Tuduhan baharu itu bermakna Hunter Biden secara teori boleh dibicarakan dua kali tahun depan kerana bapanya hampir pasti berdepan Donald Trump dalam perebutan jawatan presiden.

  Presiden Biden bertegas dia berdiri di sisi anaknya walaupun tingkah laku bermasalah masa lalunya.

  Dakwaan baharu mengatakan Hunter Biden memperoleh lebih daripada AS$7 juta dari 2016 hingga 2020 dan menggunakan wang itu untuk gaya hidup bebas. – AFP

  Hunter Biden didakwa lewat 7 Disember 2023 atas sembilan pertuduhan mengelak cukai, kali kedua tahun ini anak lelaki Presiden Joe Biden yang bermasalah itu telah didakwa oleh peguam khas yang menyiasat urusan peribadi dan perniagaannya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...