Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  ‘Ancaman plastik mikro itu nyata’

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Ancaman plastik mikro adalah sangat nyata dan hampir tidak kelihatan.

  Ia boleh mengancam kehidupan marin seperti ikan dan seumpamanya, oleh itu Pengarah Urusan Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB), Datin Hajah Hasnah binti Haji Ibrahim menyeru semua terutama kakitangan TAIB untuk memikirkan semula penggunaan plastik, khususnya plastik sekali guna seperti straw dan bekas makanan serta minuman.

  “Mari kita melakukan yang terbaik untuk menggunakan semula plastik sebaik mungkin, sambil mengajar anak-anak kita untuk membuang sisa plastik dengan betul,” serunya semasa Kempen Membersihkan Pantai di Taman Rekreasi Tanjong Batu, Muara bersempena ulang tahun Perbadanan TAIB yang ke-32.

  Datin Hajah Hasnah turut menyatakan setiap plastik, kontena, pembungkus, perkakasan dapur dan apa pun bentuk sampah yang mereka kumpulkan di pantai itu hari ini bermaksud mereka telah membantu untuk menghalang jutaan partikel sumber plastik mikro daripada menjejaskan persekitaran marin sekali gus rangkaian makanan seperti makanan laut yang kita dan anak kita makan.

  Kempen yang bertujuan untuk menggalakkan kesedaran alam sekitar, amalan lestari dan semangat perpaduan dalam komuniti tersebut telah berjaya mengumpulkan lebih 1,052 kilogram sampah selepas acara tersebut.

  Menurut Perbadanan TAIB, sambutan ulang tahun berkenaan menandakan inisiatif bermakna yang menyumbang kepada pemuliharaan khazanah alam semula jadi di negara ini dan disertai oleh warga kerja Perbadanan TAIB, ahli komuniti dan jemputan khas.

  Kempen berkenaan juga dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti termasuk sesi pendidikan tentang kepentingan pemuliharaan marin, kitar semula dan amalan hidup lestari.

  Selain itu, turut diadakan adalah permainan dan pertandingan yang menarik untuk peserta dari Kumpulan Syarikat TAIB yang terdiri daripada Perbadanan TAIB, Insurans Islam TAIB Holdings Sdn Bhd dan Darussalam Holdings Sdn Bhd.

  Sebagai sebahagian daripada komitmen Perbadanan TAIB terhadap tanggungjawab alam sekitar, acara berkenaan akan menjadi inisiatif Zero Waste.

  Warga Perbadanan TAIB bergotong-royong mengutip sampah semasa Kempen Membersihkan Pantai di Taman Rekreasi Tanjong Batu, Muara. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Datin Hajah Hasnah turut serta dalam kempen kebersihan di Taman Rekreasi Tanjong Batu, Muara. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Beg-beg sampah yang dikutip semasa kempen tersebut. – Gambar oleh Yusrin Junaidi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...