Ancelotti sedia buru slot Eropah

LONDON, 11 SEPT – Pengurus Everton, Carlo Ancelotti telah menyasarkan pasukannnya sekurang-kurangnya layak ke Eropah musim depan setelah mereka menduduki tempat ke-12 di Liga Perdana Inggeris (EPL) di musim pertamanya.

Pengurus Itali itu, pernah memenangi tiga kali trofi Liga Juara-Juara, menikmati permulaan yang cerah setelah pelantikannya pada bulan Disember lalu di Everton tetapi mereka berada di kedudukan terendah sejak 2004.

Itu adalah kekecewaan bagi Ancelotti, yang menaruh harapan untuk layak ke tempat Eropah.

“Saya rasa tujuan yang ingin kita capai adalah memperjuangkan kedudukan pertama Liga Perdana Inggeris untuk layak ke Eropah musim depan,” katanya.

“Matlamatnya cukup jelas. Kami mempunyai keinginan dan cita-cita. Saya rasa kami mendapatnya.” Ancelotti telah menguatkan posisi tengahnya dengan kemasukan pemain antarabangsa Napoli, Allan, pemain Watford, Abdoulaye Doucoure dan pemain terkenal Colombia, James Rodriguez.

Dia masih memerlukan permain pertahanan di bahagian tengah kerana Yerry Mina terhambat oleh kecederaan.

Namun Ancelotti berpuas hati dengan aktiviti jendela perpindahan kelab sejauh ini, dengan ketiga-tiga pemain baharu itu akan diturunkan menentang Tottenham Ahad ini.

“Saya rasa kami gembira memiliki pemain ini,” katanya. “Kelab ini melakukan pekerjaan yang hebat kerana pemain ini James, Doucoure dan Allan adalah keutamaan bagi kami.” – AFP