Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Angelina Jolie sokong Palestin

  Pelakon Hollywood, Angelina Jolie akhirnya bersuara memberi tanda sokongan terhadap bumi Palestin dan menuntut keadilan terhadap masyarakat di Semenanjung Gaza yang dizalimi zionis Israel.

  Memetik dari mStar, Angelina, 48, berkata, tindakan pemimpin negara yang tidak menyokong genjatan senjata disifatkan sebagai perbuatan jenayah.

  “Tindakan enggan membenarkan genjatan senjata dan membenarkan kezaliman terhadap satu pihak (Palestin), pemimpin dunia terlibat dalam jenayah ini,” katanya.

  Angelina berkongsi perkara itu selepas Zionis bertindak zalim dengan mengebom sebuah kem pelarian di Gaza baru-baru ini.

  Pelakon ini turut meluahkan rasa simpati susulan tragedi yang mengorbankan banyak nyawa termasuk kanak-kanak dan golongan wanita.

  “Ini adalah satu pengeboman yang disengajakan di kawasan di mana mereka tidak boleh lari ke tempat lain. Gaza menjadi penjara terbuka hampir dua dekad dan kini menjadi kubur besar-besaran.

  “Berjuta rakyat Palestin dihukum tanpa perikemanusiaan, kekurangan makanan, bekalan ubat dan bantuan kemanusiaan.

  “40 peratus yang terbunuh adalah kanak-kanak tidak berdosa,” jelasnya.

  Hantaran yang dimuat naik oleh Angelina itu mendapat sokongan banyak pihak selepas dia menerima kecaman gara-gara bersikap natural terhadap isu Palestin-Israel sejak 7 Oktober lalu.

  Dala perkongsian sebelum ini, Angelina juga pernah menyebut rasa belas kasihan terhadap mangsa perang di Israel.

  Tindakannya itu menimbulkan rasa kurang senang banyak pihak kerana dia sendiri cukup terkenal sebagai selebriti yang memperjuangkan keamanan serta nasib pelarian. – Agensi

  Angelina Jolie mahu derita masyarakat Gaza segera dihentikan. – mStar
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...