Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Anggota beruniform dipenjara 16 bulan palsukan cukai jalan

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 OGOS – Mahkamah Majistret, di sini, kelmarin telah menjatuhkan hukuman penjara 16 bulan terhadap seorang anggota beruniform yang mengaku bersalah menipu dengan menggunakan cukai jalan palsu.

  Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid, melalui persidangan video, menjatuhkan hukuman tersebut dan mengatakan bahawa SLD 51848 Mohammad Syahril bin Hassan telah merosakkan reputasi seorang anggota berpakaian seragam yang seharusnya menegakkan kedaulatan undang-undang.

  Mahkamah juga mempertimbangkan fakta bahawa kesalahan itu dirancang, mengetahui selama ini bahawa cukai jalan keretanya telah tamat tempoh dan mengecam alasan tertuduh kerana tidak memperbaharui cukai jalan keretanya disebabkan ‘terlalu sibuk’.

  Timbalan Pendakwa Raya Dayangku Didi-Nuraza Pengiran binti Haji Abdul Latiff mendedahkan bahawa tertuduh mengalami kemalangan dengan sebuah lori pada pukul 6:40 pagi, 23
  Julai lalu di Lebuh Raya Muara-Tutong.

  Pihak polis bergegas ke tempat kejadian setelah menerima laporan untuk melakukan penyiasatan, tetapi membiarkan kedua-duanya pihak untuk menyelesaikan masalah antara mereka seperti yang telah disepakati.

  Beberapa hari kemudian, ternyata kereta tertuduh tidak dapat diperbaiki dan terpaksa dihapus kira.

  Pemandu lori enggan membayar ganti rugi kereta tertuduh dan mendorong tertuduh untuk membuat laporan polis.

  Siasatan kemudian merungkai fakta bahawa cukai jalan kereta tertuduh telah berakhir dalam rekod.

  Polis yang mengambil gambar cukai jalan kereta tertuduh akhirnya mendapat tahu bahawa tertuduh telah membuat pengubahsuaian bertulis pada cukai jalan yang menyatakan bahawa ia akan berakhir pada 28 April 2022 dan bukannya 2021.

  Cukai jalan palsu itu adalah yang digunakan oleh tertuduh semasa kemalangan dan hanya dijumpai di rumahnya semasa siasatan terkini dilakukan.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...