Anggota bomba bergelut kawal kebakaran di California

LOS ANGELES, 3 OGOS – Lebih 2,200 anggota bomba bergelut dengan api yang mengganas yang sukar dikawal hari ini di selatan California, mengancam ribuan penduduk dan rumah di timur Los Angeles.

Kebakaran yang meletus pada Jumaat lalu berhampiran bandar San Bernardino, setakat ini telah membakar lebih dari 20,000 ekar (8,000 hektar), sehingga mengeluarkan asap tebal yang dapat dilihat sejauh berbatu-batu. Kelembapan rendah dan suhu tinggi mendorong lagi kebakaran, kata Perkhidmatan Hutan Amerika Syarikat. Sekurang-kurangnya 2,600 rumah dan hampir 7,800 orang dipindahkan. Pegawai mengatakan tidak jelas bila mereka mungkin dapat kembali.

Kelmarin, kira-kira 2,260 anggota bomba yang dibantu oleh helikopter, pesawat pembuangan air dan trak sedang berusaha memadamkan kebakaran.

Kru berjaya menahan kebakaran lima peratus kelmarin, setelah kehilangan kawalan kebakaran pada petang Ahad. Tidak ada laporan mengenai korban jiwa, dan satu-satunya kerosakan yang terjadi ialah dua bangunan dan sebuah rumah.

Api membakar di bukit-bukit yang sukar untuk dipadam oleh kru, kata pihak berkuasa.

Tanaman mendorong kebakaran di sekitar rumah, kata Fernando Herrera, ketua bomba di Riverside County, sementara keadaan panas dan kering semalam akan membantu api terus hidup.

Pegawai mengatakan, kebakaran itu mungkin disengajakan dan siasatan sedang dijalankan. –AFP