Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Anggota tentera AS bakar diri di luar kedutaan Israel sebagai protes

  WASHINGTON, 26 FEB – Seorang anggota aktif Tentera Udara Amerika Syarikat (AS) cedera parah pada kelmarin selepas membakar dirinya di luar Kedutaan Israel di Washington, D.C., sambil mengisytiharkan bahawa beliau “tidak akan lagi terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai,” kata seseorang yang biasa dengan perkara itu kepada The Associated Press.

  Lelaki itu, yang namanya tidak segera didedahkan, berjalan ke kedutaan sejurus sebelum jam 1 petang dan mula menstrim langsung pada platform penstriman video Twitch, kata orang itu. Pegawai penguatkuasa undang-undang percaya lelaki itu memulakan siaran langsung, meletakkan telefonnya dan kemudian menyiram dirinya dengan pantas dan menyalakan api. Pada satu ketika, beliau berkata beliau “tidak akan lagi terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai,” kata orang itu. Video itu kemudiannya dialih keluar daripada platform, tetapi pegawai penguatkuasa undang-undang telah memperoleh dan menyemak salinan.

  Orang itu tidak diberi kuasa untuk membincangkan secara terbuka butiran siasatan yang sedang dijalankan dan bercakap dengan AP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

  Polis tidak segera memberikan sebarang butiran tambahan mengenai kejadian itu.

  Insiden itu berlaku ketika Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu sedang mendapatkan kelulusan kabinet untuk operasi ketenteraan di bandar Rafah di selatan Gaza sementara perjanjian gencatan senjata sementara sedang dirundingkan. Serangan tentera Israel di Gaza, bagaimanapun, telah mendapat kritikan, termasuk tuntutan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.

  Israel dengan tegas menafikan dakwaan pembunuhan beramai-ramai dan berkata ia menjalankan operasi mengikut undang-undang antarabangsa dalam perang Israel-Hamas.

  Pada bulan Disember, seseorang membakar diri di luar konsulat Israel di Atlanta dan menggunakan petrol sebagai pemecut, menurut pihak berkuasa bomba Atlanta. Satu bendera Palestin ditemui di tempat kejadian.

  Dalam satu kenyataan, Jabatan Polis Metropolitan di Washington berkata pegawainya telah bertindak balas ke tempat kejadian di luar Kedutaan Israel untuk membantu pegawai Perkhidmatan Rahsia AS dan skuad pengebomnya juga telah dipanggil untuk memeriksa kenderaan yang mencurigakan. Polis berkata tiada bahan berbahaya ditemui di dalam kenderaan itu. – AP

  Polis dikerahkan di luar Kedutaan Israel di Washington, kelmarin, selepas seorang anggota aktif Tentera Udara AS cedera parah selepas membakar dirinya di luar perkarangan diplomatik. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...