Angka korban AS melebihi Perang Dunia Pertama

WASHINGTON, 17 JUN – Peningkatan 740 kes maut akibat COVID-19 dalam tempoh 24 jam di Amerika Syarikat (AS) bermakna kadar kematian di negara itu sudah melebihi angka korban ketika Perang Dunia Pertama.

Analisis Universiti Johns Hopkins mendapati kematian akibat virus itu di AS kini mencecah 116,854 orang manakala jangkitan bertambah 23,351 kes dalam tempoh sama, menjadikan jumlah keseluruhan 2,134,973 kes.

Lewat April lalu, AS juga sudah melepasi jumlah kematian tentera negara itu semasa Perang Vietnam.

Setiap hari, sekitar 20,000 kes baharu dicatatkan di AS, namun negara itu tetap membuka semula sektor ekonomi mereka, malah beberapa negeri juga dikesan merekodkan jumlah yang tinggi sejak permulaan pandemik itu.

Pentadbiran Presiden Donald Trump kini memandang remeh virus itu semata-mata untuk merancakkan semula ekonomi berikutan pemilihan presiden November ini, malah memberi jaminan ekonomi tidak akan ditutup walaupun berlaku gelombang kedua wabak.

Pengerusi Rizab Persekutuan AS, Jerome Powell turut mengeluarkan amaran berhubung ekonomi AS dengan menegaskan ia tidak akan pulih sekiranya ‘ketidaktentuan yang ketara’ masih wujud akibat pandemik itu. Trump berdepan cemuhan ketika mahu melancarkan kempen di Tulsa, Oklahoma, iaitu pertemuan pertama sejak Mac lalu selepas semua perhimpunan dilarang akibat ancaman COVID-19. – AFP