Angka korban banjir, tanah runtuh cecah 100

DEHRADUN, INDIA, 20 OKT – Jumlah kematian selepas banjir dan tanah runtuh di India dan Nepal telah mencecah 100 orang hari ini, termasuk beberapa keluarga dihanyutkan atau terkorban dalam rumah mereka akibat tanah runtuh dan dihempap bongkah batu.

Pakar mengatakan mereka adalah mangsa akibat cuaca ekstrem yang tidak teramalkan di seluruh Asia Selatan dalam beberapa tahun kebelakangan yang disebabkan perubahan iklim dan dijejaskan oleh penebangan hutan, pembangunan berlebihan serta pengempangan.

Di Uttarkhand di utara India, para pegawai berkata 46 orang maut baru-baru ini manakala 11 lagi hilang.

Kira-kira 30 lagi terbunuh dalam tujuh insiden berasingan di rantau Nainital, Uttarakhand awal kelmarin, selepas hujan mencetuskan tanah runtuh dan memusnahkan beberapa struktur.

Lima daripada yang maut adalah sebuah keluarga yang rumah mereka tertimbus oleh tanah runtuh, kata pegawai tempatan, Pradeep Jain memberitahu AFP.

Pengguna jalan raya menunggu di jejantas di sebatang lebuh raya yang dibanjiri selepas sungai Kosi melimpah susulan hujan lebat dekat Rampur, Uttar Pradesh, India pada 20 Oktober. – AFP

Pihak berkuasa mengarahkan penutupan sekolah-sekolah dan menangguhkan semua aktiviti pelancongan dan keagamaan di negeri tersebut.

Rakaman televisyen dan video dalam media sosial menunjukkan penduduk meredah air banjir separas lutut dekat tasik Nainital, sebuah pusat pelancongan, manakala Ganges melimpahi tebingnya di Rishikesh.

Banjir hampir menghanyutkan seekor gajah dekat Rizab Harimau Corbett – rumah kepada 164 ekor kucing besar dan 600 gajah – namun dalam satu video yang tular, haiwan itu dapat mengatasi arus kuat dan berenang ke tempat selamat.

Uttarakhand melaporkan menerima 178.4mm hujan dalam 18 hari pertama bulan ini – hampir 500 peratus lebih banyak daripada puratanya, lapor Hindustan Times memetik data Jabatan Meteorologi India.

Manakala di negeri Mukteshwar melaporkan 340.8mm hujan turun dalam tempoh 24 jam sehingga pagi kelmarin, yang terbanyak sejak stesen kaji cuaca ditubuhkan di sana pada tahun 1897, menurut akhbar itu. – AFP