Angka korban nahas bas meningkat 26

AIN SNOUSSI, Tunisia, 2 DIS – Sekurang-kurangnya 26 orang terbunuh apabila bas mereka berbabas ke dalam gaung di barat laut Tunisia, kata pegawai.

Kementerian kesihatan berkata lewat semalam bahawa 17 orang juga cedera dalam kemalangan di kawasan pergunungan yang popular dengan pelancong Tunisia.

Bencana adalah salah satu kemalangan paling teruk di sebuah negara di mana rekod keselamatan jalan raya yang lemah telah mencetuskan kritikan.

Kesemua penumpang bas adalah warga Tunisia, kata kementerian.

Bas itu telah bertolak dari Tunis ke bandar pergunungan utara Ain Draham, destinasi popular untuk pelancong tempatan pada musim luruh.

Presiden Tunisia Kais Saied (tengah) bercakap dengan pegawai di tempat kemalangan jalan raya yang melihat sebuah bas terjunam ke dalam gaung di Ain Snoussi di barat laut Tunisia pada 1 Disember. – AFP

Kementerian dalam negeri sebelumnya melaporkan kematian 22 daripada 43 penumpang, berkata bas itu telah ‘terjatuh ke dalam gaung setelah merempuh pengadang besi.’

Kementerian kesihatan berkata empat lagi penumpang telah meninggal dunia akibat luka kecederaan.

Kumpulan AFP yang melawat tapak melihat bangkai bas dalam gaung berhampiran dasar sungai, dikelilingi oleh mayat yang bergelimpangan.

Bumbung bas nampaknya tercabut dan kerusi bertaburan di kawasan tapak.
Presiden Kais Saied dan Perdana Menteri bersara Youssef Chahed telah melawat tapak kemalangan.

Masih tidak jelas punca kemalangan dan pakar forensik sedang menyiasat, namun jalan raya yang teruk di Tunisia mempunyai reputasi sebagai amat berbahaya. – AFP