Angkasawan China naik taraf lengan robot

BEIJING, 20 OGOS – Angkasawan China berlepas ke angkasa lepas hari ini untuk menambah sentuhan akhir pada lengan robot di stesen angkasa Tiangong.

Ia merupakan kali kedua angkasawan dihantar dalam tempoh dua bulan yang disiarkan di televisyen negeri, sebahagian daripada program angkasa China yang dipromosikan secara besar-besaran yang menyaksikan negara itu telah mendaratkan kenderaan angkasa rover di Marikh dan melakukan penyelidikan di bulan.

Pada Jun, tiga orang kru tiba di stesen tersebut, di mana mereka dijangka akan berada di sana selama tiga bulan dalam misi paling lama dijalankan China setakat ini.

Hari ini, angkasawan, Nie Haisheng dan Liu Boming keluar daripada Tmodul teras Tianhe untuk memasang tempat hentian kaki dan meja kerja di lengan robot di luar kapal angkasa, menurut kenyataan Agensi Angkasa China.

Rakaman video menunjukkan para angkasawan bertugas di luar kapal dengan diikat dengan tali yang panjang.

Tugas mereka termasuk bekerja sambil memakai unit termal dan menyesuaikan kedudukan kamera panorama, menurut laporan dari penyiar CCTV.

Ini menandakan kali ketiga angkasawan China melakukan tugas di luar kapal angkasa, selepas kali pertama pada 2008, ketika Zhai Zhigang menjadikan China sebagai negara ketiga yang melengkapkan tugas di ruang angkasa selepas Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat.

Kali kedua dilakukan pada awal Julai, apabila Liu dan tiga ahli kru Tang Hongbo meninggalkan stesen.

Ia merupakan misi pertama kru dalam tempoh hampir lima tahun sekali gus menjadi satu kebanggaan ketika negara menandakan ulang tahun penubuhan ke-100 Parti Komunis.- AFP

Foto yang dikeluarkan oleh Agensi Angkasa China menunjukkan angkasawan China, Nie Haisheng meninggalkan Tianhe untuk turun dari kapal.- AFP