Angkasawan China tiba di stesen angkasa

JIUQUAN, 17 JUN – Angkasawan China julung kali selamat tiba di stesen angkasa baharu China hari ini, sekali gus meletakkan Beijing pada landasan untuk menjadi kuasa utama dalam penerokaan angkasa lepas.

Tiga angkasawan China berlepas ke stesen berkenaan dengan roket Long March-25 dari pusat pelancaran Jiuquan yang terletak di gurun Gobi, barat laut China.

Sekitar tujuh jam perjalanan, kapal Shenzhou-12 berjaya mendarat di stesen Tiangong.

Ketiga-tiga angkasawan itu akan menghabiskan masa tiga bulan di kemudahan terbabit.

Pegawai angkasa mengesahkan kapal berkenaan mendarat dengan Tianhe, iaitu modul teras stesen angkasa baharu republik berkenaan.

Sebuah roket Long March-2F, membawa kapal angkasa lepas Shenzhou-12 dan tiga angkasawan, berlepas dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di padang pasir Gobi di barat laut China kelmarin. – AFP

Stesen penyiaran tempatan, CCTV menunjukkan detik perjalanan dalam kapal angkasa tersebut secara langsung. Ketika mencecah orbit, ketiga-tiga angkasawan itu membuka visor topi keledar dan seorang daripada mereka tersenyum sambil melambai ke arah kamera.

Angkasawan yang lain pula dilihat cuba mengapungkan sebatang pen setelah memasuki ruang sifar graviti, sambil melihat manual penerbangan.

Sebelum pelancaran roket, ketiga-tiga angkasawan yang sudah memakai pakaian angkasa lepas menyambut orang ramai, termasuk ahli keluarga dan kakitangan stesen angkasa.

Pekerja dan keluarga mereka berkumpul dalam upacara itu dengan menyanyikan lagu patriotik bertajuk ‘Tanpa Parti Komunis China, Tidak Akan Ada China Baharu’ sambil mengibarkan bendera negara.

Komandan misi itu, Nie Hausheng, seorang juruterbang tentera udara di Tentera Pembebasan Rakyat (PLA), sudah dua kali menyertai misi angkasa lepas. Dua angkasawan lain juga merupakan anggota tentera. – AFP