Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Angkor terima 500,000 pelancong dalam 8 bulan

  PHNOM PENH, 4 SEPT – Taman Arkeologi Angkor yang terkenal di Kemboja telah mengalu-alukan hampir setengah juta pelancong asing dalam lapan bulan pertama 2023, menurut Angkor Enterprise milik kerajaan dalam satu kenyataan hari ini.

  Kenyataan itu berkata, 498,513 pelawat antarabangsa telah melancong ke Angkor sepanjang Januari-Ogos tahun ini, mewakili peningkatan ketara sebanyak 350.8 peratus daripada 110,570 dalam tempoh yang sama tahun lepas.

  Tapak purba itu memperoleh AS$23.09 juta hasil daripada penjualan tiket dalam tempoh lapan bulan, meningkat 420 peratus daripada AS$4.44 juta, tambah kenyataan.

  Pada Ogos, laman web itu mengalu-alukan 59,148 warga asing, memperoleh AS$2.77 juta daripada jualan tiket, menurut kenyataan itu lagi.

  Setiausaha Negara di Kementerian Pelancongan, Top Sopheak mengaitkan pertumbuhan mendadak itu disebabkan tiada sekatan perjalanan dalam era pandemik pasca COVID-19.

  “Kami berharap lebih ramai pelancong asing akan datang ke Kemboja, terutamanya ke Angkor, pada tahun-tahun akan datang kerana banyak syarikat penerbangan telah menyambung semula penerbangan mereka ke negara ini,” katanya kepada Xinhua. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...