Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Aniq raih dua pingat di Qatar

  KUALA LUMPUR, 7 DIS – Atlet angkat berat negara Mohamad Aniq Kasdan melakar kejayaan sensasi dengan meraih dua pingat pada Kejohanan Angkat Berat Antarabangsa di Doha, Qatar, semalam.

  Badang negara berusia 21 tahun itu cemerlang selepas berjaya merangkul pingat perak acara clean & jerk kategori 61 kilogram serta pingat gangsa bagi acara keseluruhan.

  Atlet kelahiran Johor itu melakukan angkatan 170kg bagi clean & jerk dan 126kg dalam snatch sekali gus merekodkan angkatan keseluruhan 296kg.

  Wakil Korea Utara Pak Myong-jin meraih emas berganda selepas melakukan angkatan keseluruhan 305kg.

  Kejayaan Mohamad Aniq itu menyaksikan beliau memperbaharui rekod kebangsaan 291kg miliknya sendiri semasa memenangi pingat gangsa pada Kejohanan Angkat Berat Dunia 2023 di Riyadh, Arab Saudi pada September lepas.

  Pencapaian dilakar Mohamad Aniq dalam kejohanan itu sekali gus menjadi tonik terbaik buat dirinya yang sedang mengejar kedudukan 10 terbaik dunia untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

  Pada masa ini, Mohamad Aniq menghuni ranking ke-10 dunia dan penyertaan pada Sukan Olimpik dihadkan kepada 10 orang atlet terbaik dunia sahaja.

  Presiden Persekutuan Angkat Berat Malaysia (PABM), Datuk Ayub Rahmat menyifatkan kejayaan Mohamad Aniq sekali gus menyaksikan beliau berada di landasan tepat meraih tiket ke Sukan Olimpik 2024. – Bernama

  Gambar menunjukkan Mohamad Aniq ketika beraksi. – The Star
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...