Monday, July 15, 2024
27.3 C
Brunei

  -

  Anjing liar ancam keselamatan

  Masalah anjing-anjing liar ini bukanlah sesuatu yang baharu untuk diperkatakan, namun sehingga sekarang belum ada cara yang tepat untuk mengatasinya sehingga populasi anjing-anjing liar ini semakin meningkat dan berleluasa sekali gus menimbulkan keresahan orang ramai.

  Kelmarin, tular dalam media sosial mengenai sekumpulan anjing liar memasuki kawasan sekolah di Kuala Belait lalu menyerang beberapa pelajar sekolah namun alhamdulillah ia tidak menyebabkan kecederaan teruk kepada mereka. Bukan itu sahaja, anjing-anjing tersebut juga mengejar guru-guru di sekolah sama.

  Insiden serangan haiwan liar ini boleh menimbulkan ketakutan kepada para pelajar, guru dan warga sekolah apabila melihat anjing berkeliaran.

  Perkara ini merupakan isu serius yang perlu diberikan perhatian, jangan nanti ‘sudah terhantuk baru terngadah’.

  Persoalannya bila dilaporkan masalah ini ke pihak-pihak berkenaan, ramai yang lepas tangan dan hanya menyatakan ‘Maaf, hal ini bukan tempat kami untuk dilaporkan’.

  Oleh itu, siapakah yang perlu bertanggungjawab atas hal tersebut dan di syarikat atau pejabat mana orang ramai perlu laporkan masalah anjing berkenaan?

  Saya berharap agar pihak berkuasa dan pihak tertentu dapat mengambil tindakan pencegahan dengan segera untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan awam kerana jika tiada tindakan susulan untuk menangkap ataupun mengurangkan kewujudan anjing liar ini dikhuatiri boleh menyebabkan bilangan anjing ini semakin bertambah dan mengganggu ketenteraman orang ramai.

  Hajah Junainah

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan raikan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama

  SEOUL, 14 JULAI – Korea Selatan menandakan peristiwa penting hari ini dengan sambutan ‘Hari Pelarian Korea Utara’ pertama, hari peringatan nasional yang mengiktiraf kemajuan...