Anjing robot ‘buru’ tangan pelanggan di kompleks beli-belah

BANGKOK, 4 JUN – Anjing robot bernama K9 ‘memburu’ kanak-kanak dan orang dewasa yang tampak ingin tahu apa yang dilakukannya – menyemburkan gel pembasmi kuman ke tangan-tangan mereka – salah satu langkah tak dijangkakan yang dilaksanakan di kompleks membeli-belah di Thailand ketika negara itu mengendurkan sekatan virus.

Anjing berteknologi tinggi itu dikawal menggunakan 5G, satu teknologi yang menjanjikan sambungan internet amat pantas dengan reaksi masa segera yang masih dalam peringkat awal di Thailand.

Dengan mimik anak anjing teruja, K9 merayau di sekitar kompleks membeli-belah terkenal, Central World di pusat bandar Bangkok, menarik perhatian kanak-kanak yang seronok melihatnya dan mendapatkan gel pembasmi kuman daripada botol yang digantungkan di belakangnya.

“Ia lebih mudah untuk orang ramai mencuci tangan mereka, seperti satu langkah pencegahan, terutamanya dalam situasi COVID-19 ini,” kata Petra Saktidejbhanubandh pegawai pemasaran bagi operator mudah alih, Advanced Info Services (AIS).

AIS berhasrat mengeluarkan telefon pintar rangkaian 5G menjelang akhir tahun ini.
Komrad KG9 yang dikuasai oleh rangkaian 5G termasuklah ROC yang memeriksa suhu badan dan LISA, sebuah robot khidmat pelanggan. – AFP

Kanak-kanak bermain dengan anjing robot K9 yang membawa gel pensanitasi tangan kepada pengunjung sebuah kompleks membeli-belah di Bangkok ketika sektor-sektor ekonomi dibuka semula selepas sekatan akibat COVID-19 di Thailand. – AFP