Antetokounmpo bawa kemenangan untuk Bucks

LOS ANGELES, 10 NOV – Giannis Antetokounmpo kembali beraksi kelmarin, menjaringkan 31 mata dan meraih 16 rebound ketika Milwaukee Bucks bangkit daripada kekalahan dua perlawanan dengan menewaskan Philadelphia 76ers 118-109.

“Sentiasa berasa gembira untuk mendapat kemenangan,” kata Antetokounmpo. “Saya hanya cuba untuk berdaya saing dan akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan kemenangan. Itulah yang pasukan ingin saya lakukan, itulah yang pasukan perlukan saya lakukan.”

Kemenangan itu dicatat sehari selepas Bucks melawat Rumah Putih sebagai tetamu presiden AS, Joe Biden untuk menghormati kejuaraan NBA mereka. Tetapi setakat musim ini, Milwaukee hampir tidak menyerupai juara bertahan dengan enam kekalahan dalam 11 perlawanan pertama mereka.

Grayson Allen menambah 25 mata dan Bobby Portis menyumbang 19 mata dan 10 rebound untuk Bucks, yang berharap kemenangan kelmarin akan membantu mereka mengubah nasib mereka pada musim baharu.

Jurulatih Bucks, Mike Budenholzer berkata Antetokounmpo mempunyai teknik tambahan dalam permainan.

“Saya rasa dia mempunyai daya saingan tambahan malam ini,” kata Budenholzer. “Dia membuat beberapa permainan yang istimewa. Dia boleh melakukan beberapa perkara yang unik dan dia melakukannya beberapa kali malam ini. Hanya ada keinginan tambahan itu, saingan kompetitif tambahan yang dia perlukan, yang kami perlukan.”

Pasukan Bucks kehilangan Khris Middleton akibat COVID-19, Brook Lopez yang mengalami kecederaan belakang dan Donte DiVincenzo yang mengalami kecederaan buku lali.

Tyrese Maxey memimpin Sixers dengan 31 mata manakala Georges Niang menambah 21 mata dan Shake Milton pula meraih 20 mata.

Jurulatih Sixers, Doc Rivers terpaksa menjadi kreatif dengan barisan pemain atas sebab kehilangan beberapa pemain. Dalam perlawanan terakhir mereka pada Isnin lalu, Philadelphia tewas 103-96 kepada New York Knicks, memberikan mereka tiada masa untuk berehat sebelum menghadapi juara bertahan. – AFP

Reaksi pemain NBA Milwaukee Bucks, Giannis Antetokounmpo pada separuh masa kedua perlawanan NBA menentang Philadeplhia 76ers kelmarin. – AP