Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Anthony Albanese akan jadi PM Australia pertama lawat China dalam 7 tahun

  CANBERRA, 3 NOV – Anthony Albanese akan menjadi perdana menteri Australia pertama dalam tempoh tujuh tahun melawat China sebagai pengiktirafan bahawa hubungan dua hala telah bertambah baik selepas jatuh ke jurang yang tidak pernah berlaku sebelum ini berhubung perbezaan perdagangan dan keselamatan yang sebahagian besarnya masih belum dapat diselesaikan.

  Pemilihan kerajaan kiri tengah Albanese tahun lalu selepas sembilan tahun pemerintahan konservatif mencipta peluang untuk menetapkan semula. Beliau akan tiba pada hari Sabtu dalam lawatan tiga hari yang akan membawanya ke Shanghai kemudian Beijing, di mana beliau akan bertemu dengan rakan sejawatannya, Xi Jinping.

  Sejak 2016, apabila Xi mengadakan dua pertemuan dalam tempoh enam bulan dengan seorang perdana menteri Australia, China memutuskan hubungan menteri peringkat atasan.

  Sekatan perdagangan rasmi dan tidak rasmi disusun sejak 2020 sehingga menyebabkan pengeksport Australia merugikan sehingga 20 bilion dolar Australia (AS$13 bilion) setahun untuk komoditi termasuk arang batu, wain, daging lembu, barli dan udang galah kerana perniagaan dan politik terjalin dalam hubungan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

  Tetapi ramai yang mengatakan boikot perdagangan mencederakan China yang bermasalah dari segi ekonomi manakala Australia tidak menunjukkan tanda-tanda tunduk kepada paksaan Beijing.

  “Adalah kepentingan Australia untuk menjalin hubungan baik dengan China,” kata Albanese kepada pemberita bulan lalu ketika dia mengumumkan perjalanan itu.

  Tetapi kerajaan Albanese juga memperdalam hubungan keselamatan dengan Amerika Syarikat, terutamanya dengan perjanjian AUKUS yang melibatkan Britain yang akan menyediakan Australia dengan armada kapal selam yang dikuasakan oleh teknologi nuklear AS.

  Tiada pengumuman penting dijangka semasa lawatan simbolik warga Albania yang menjelang ulang tahun ke-50 lawatan pertama seorang perdana menteri Australia ke Republik Rakyat China.

  Beliau dijangka menghadiri pembukaan Ekspo Import Antarabangsa China di Shanghai pada hari Ahad dan telah menjadualkan pertemuan dengan Xi di Beijing pada hari Isnin dan Perdana Menteri Li Qiang pada hari Selasa. – AP

  Anthony Albanese akan menjadi perdana menteri Australia pertama dalam tempoh tujuh tahun melawat China sebagai mengiktiraf bahawa hubungan dua hala telah bertambah baik selepas jatuh ke tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini berhubung perbezaan perdagangan dan keselamatan yang sebahagian besarnya masih belum dapat diselesaikan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...