Antibodi atasi virus ditemui – kajian

PARIS, 5 MEI – Antibodi yang boleh menghentikan koronavirus baharu daripada menjejaskan sel dalam ujian makmal telah dikenal pasti oleh para penyelidik di Belanda, dalam apa yang saintis katakan boleh membantu perkembangan terapi bagi COVID-19.

Antibodi itu meneutralkan koronavirus baharu, menurut penyelidikan yang disiarkan dalam Nature Communications, dan pengarangnya berkata ia ‘menawarkan potensi untuk mencegah dan atau merawat COVID-19’.

Ia belum lagi diuji ke atas haiwan atau manusia.

Para penyelidik dari Universiti Utrecht dan Pusat Perubatan Erasmus di Rotterdam menyuntik sel ‘tikus humanistik’ dengan versi penulenan dibubuh protein digunakan oleh pelbagai koronavirus – termasuk yang satu menyebabkan SARS dan MERS – menjangkiti sel.

Proses seumpama imunisasi menyebabkan sel menghasilkan antibodi neutral yang para penyelidik tulenkan dan uji ke atas virus yang menyebabkan COVID-19 (SARS-CoV-2), dan satu lagi yang menyebabkan SARS (SARS-CoV).

Salah satu antibodi itu menghentikan patogen daripada menjangkiti sel.

Para pemerhati yang memberi ulasan terhadap kajian itu mengingatkan bahawa masih terlalu jauh untuk mengetahui jika antibodi yang baharu ditemui itu berkesan sebagai rawatan. – AFP