AP, Sony capai perjanjian peroleh kamera baharu

NEW YORK, 24 JULAI – The Associated Press (AP) berkata ia telah mencapai satu perjanjian dengan Sony Electronics untuk melengkapkan jurugambarnya dengan kamera video dan pegun baharu dalam tempoh dua tahun akan datang.

AP menghantar kira-kira 3,000 gambar dan 200 video sehari kepada pelanggan di seluruh dunia. Kewartawanan visual merupakan satu kebanggaan kepada firma berita itu, yang memenangi Hadiah Pulitzer ke-54 pada tahun ini, dan ke-32 yang dimenanginya untuk fotografi.

Kamera Alpha baharu itu adalah lebih kecil dan lebih ringan, dan menggunakan teknologi tanpa cermin, justeru membolehkan jurugambar bekerja secara senyap.

“Ia merupakan satu pembaharuan untuk AP dan akan memberikan kami lebih kefleksibelan pada masa depan,” kata derl McCrudden, penolong editor untuk kewartawanan visual dan digital.

Syarikat enggan membincangkan saiz pelaburan.

Ia merupakan kali pertama AP menggunakan kamera video dan pegun dari pengeluar yang sama, yang diharapkannya akan memberikan konsistensi serta kepantasan yang lebih dalam produk tersebut.

Jurugambar juga boleh berkongsi kanta dan kad memori.

“Kami fikir kami boleh mendapatkan gambar dari belakang kamera kepada pelanggan dalam beberapa minit,” kata J. David Ake, pengarah fotografi.

Ake berkata beliau berharap perjanjian itu akan selesai di antara 18 bulan dan dua tahun, walaupun latihan menggunakan peralatan baharu itu akan bertambah rumit disebabkan pandemik koronavirus. – AP