Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Apakah itu pelekap enjin?

  Jika awda sudah lama mengendalikan kereta, awda sepatutnya sudah biasa mendengar tentang pelekap enjin (engine mounting) sekarang.

  Pada dasarnya, pelekap enjin boleh digambarkan sebagai sumber utama yang mengikat enjin pada kedudukannya dalam kenderaan. Lekapan ini memastikan penyerapan tenaga, termasuk hentakan dan getaran yang disebabkan apabila jentera beroperasi di dalam kereta. Apabila kereta sedang bergerak, pelekap enjin membantu menjadikan perjalanan lancar dan selesa sambil melindungi komponen enjin daripada kerosakan luaran.

  Berikut adalah perkara-perkara paling asas yang perlu awda ketahui tentang pelekap enjin.

  JENIS PELEKAP ENJIN KENDERAAN

  Apabila bercakap mengenai kereta, terdapat dua jenis pelekap enjin utama. Yang pertama ialah pelekap getah asli, yang merupakan jenis yang paling biasa ditemui dalam kebanyakan kereta kecil seperti hatchback dan sedan kecil. Manakala, jenis yang lain iaitu pelekap hidraulik, boleh didapati dalam kenderaan mewah dan sedan bersaiz sederhana.

  Terdapat juga pelekap poliuretana (PU) yang jarang digunakan seperti pelekap-pelekap sebelumnya. Walau bagaimanapun, sesetengah kereta sport cenderung datang dengan pelekap tersebut kerana sifatnya yang lebih keras.

  Pelekap getah pejal yang sudah keras dan retak perlu ditukar secepat mungkin. – Envato Elements

  PELEKAP GETAH PEJAL

  Pelekap enjin dan transmisi getah secara amnya diperbuat daripada getah pejal, yang menyambungkan enjin ke casis kereta dengan bantuan plat bersandarkan logam. Pelekap getah adalah pilihan yang paling menjimatkan kerana ia dapat digunakan untuk jangka masa yang panjang. Pelekap getah juga menyerap jumlah getaran yang mencukupi, mengurangkan pergerakan tambahan. Walau bagaimanapun, pelekap ini cenderung mengeras seperti getah, yang menyebabkan ia retak atau koyak di bawah beban yang berat.

  PELEKAP HIDRAULIK

  Pelekap hidraulik biasanya diperbuat daripada getah berongga dalam bekas logam, di mana pelekap menyimpan cecair hidraulik di dalamnya. Pelekap ini bukan sahaja melekatkan enjin pada casis tetapi ia membantu meminimumkan getaran pada frekuensi rendah dan tinggi. Bergantung kepada frekuensi, pelekap ini mudah ditala untuk menyerap getaran dalam keadaan yang berbeza, seperti jenis jalan atau bentuk muka bumi, untuk memastikan keselesaan optimum dengan bunyi yang paling rendah. Walaupun pelekap hidraulik mempunyai banyak kelebihan, pelekap ini biasanya lebih mahal dan kurang tahan lama berbanding pelekap getah pejal.

  BILA PERLU MENUKAR DAN MENYELENGGARA PELEKAP ENJIN?

  Pelekap enjin secara amnya tidak memerlukan penggantian penyelenggaraan biasa, tetapi adalah penting untuk memeriksa sebarang petanda haus dan lusuh atau sama ada getah telah menjadi keras.

  Beberapa perkara biasa yang akan berlaku apabila pelekap enjin mula haus ialah getaran yang lebih banyak daripada biasa, kualiti pemanduan yang lebih kasar dan bunyi dalam ruang enjin seperti mengetuk, berdenting atau kedengaran seperti seluruh enjin melanggar sesuatu. Kesan haus visual juga boleh dilihat pada pelekap itu sendiri, sesuatu yang perlu awda perhatikan.

  Pelekap enjin boleh bertahan lama jika kereta dipandu dengan betul tetapi bergantung pada jumlah kenderaan tersebut dipandu, pelekap enjin dinilai dapat bertahan untuk lima hingga tujuh tahun. Walaupun ia bertahan lama, apabila pelekap menjadi rosak, ia perlu dirawat secepat mungkin kerana ia adalah salah satu bahagian yang lebih penting yang memegang pacuan pada casis. – ANN/The Daily Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...