Aplikasi Islamic Mind 2 dilancarkan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JAN – Dalam usaha untuk memudahkan murid-murid dalam memahami pelajaran-pelajaran yang diajar di sekolah agama, Mindplus Education Sdn Bhd malam kelmarin telah melancarkan Aplikasi Islamic Mind 2.0 di Restoran Tarindak D’Polo, Jerudong.

Hadir melancarkan aplikasi itu ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama, Dato Seri Setia Haji Abdul Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Yussof.

Turut hadir pada majlis malam tadi ialah para perwakilan daripada Jabatan Pengajian Islam (JPI), Pusat Dakwah Islamiah (PDI), Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB).

Pengasas Bersama Mindplus Education Sdn Bhd, Pengiran Mohd Khairi bin Pengiran Haji Metussin ketika berucap pada majlis berkenaan berharap dapat menjalin kerjasama dengan para penaja dan rakan kongsi bagi menjayakan aplikasi Islamic Mind ini yang akan dilaratkan ke peringkat yang lebih tinggi pada masa hadapan bagi mencakup lebih banyak topik pelajaran agama di negara ini.

Islamic Mind adalah aplikasi pendidikan Islam yang dipelajari di sekolah agama yang telah dialih ke bentuk animasi dan permainan bagi mempermudah para pelajar memahami subjek-subjek agama yang diajar di sekolah.

Menurutnya lagi, aplikasi tersebut juga sesuai dijadikan alat bantu mengajar bagi para guru sama ada dalam bentuk digital atau secara online kerana ia mempunyai hampir 1,000 topik daripada semua mata pelajaran dari sukatan pra hingga Darjah 6.

Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Ugama bergambar ramai bersama warga Mindplus Education selepas majlis pelancaran aplikasi.