Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Aplikasikan pengajaran, pengalaman

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Seramai 96 orang penerima Skim Biasiswa Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke Luar Negeri bagi sesi 2023/2024 telah menamatkan Program Jati Diri ‘Berkat’ yang berakhir hari ini.

  Para peserta berkenaan, terdiri daripada penerima skim biasiswa di peringkat ijazah sarjana muda, ikhtisas dan ijazah sarjana serta para pelajar di bawah Skim Bantuan Pinjaman Pendidikan (SBPP), Kementerian Pendidikan, telah menerima sijil masing-masing pada majlis penutup yang berlangsung di Dewan Teater, Pejabat Daerah Brunei dan Muara.

  Hadir selaku tetamu kehormat dan menyampaikan sijil ialah Pemangku Pegawai Tugas-tugas Khas Kanan, Jabatan Pengurusan Biasiswa, Dayang Rosimah Sumaimah binti Haji Matassim.

  Dalam ucapannya, Dayang Rosimah Sumaimah antara lain melahirkan harapan agar program lima hari itu akan dapat memberikan impak positif dalam jangka masa pendek dan juga jangka masa panjang kepada pelajar-pelajar terutama sekali dalam persediaan untuk menempuh kehidupan dan pembelajaran di luar negara.

  “Program ini bukanlah berbentuk one-off event, tapi ia akan diadakan setiap tahun, dan Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Pengurusan Biasiswa akan terus berusaha dalam memastikan pembelajaran dan kesejahteraan pelajar dipantau dari semasa ke semasa dan terarah agar Wawasan Brunei 2035 dapat direalisasikan,” jelasnya.

  Beliau turut menjelaskan, kejayaan yang dicapai dalam pendidikan bukanlah sesuatu yang boleh diwarisi, tetapi ia diperoleh dengan usaha yang jitu, komitmen yang padu dan pengorbanan yang tinggi, di samping sokongan dan dorongan ibu bapa serta bimbingan tenaga pengajar yang berterusan.

  Selain itu, beliau berharap agar program tersebut bukan hanya tinggal kenangan semata-mata, pengalaman dan pengajaran yang para pelajar telah peroleh akan dapat diaplikasikan apabila berada di negara pengajian masing-masing nanti.

  Majlis turut menyaksikan persembahan daripada peserta program dan seterusnya penyampaian hadiah kepada peserta dan kumpulan terbaik.

  Dayang Rosimah Sumaimah menyampaikan ucapan pada majlis penutup program tersebut. Gambar serahan Kementerian Pendidikan
  Dayang Rosimah Sumaimah bergambar ramai bersama peserta Program Jati Diri ‘Berkat’ pada majlis penutup yang berlangsung di Dewan Teater, Pejabat Daerah Brunei dan Muara. – Gambar serahan Kementerian Pendidikan

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea U ikrar tindak balas tegas terhadap laporan Pentagon

  SEOUL, 4 OKT - Korea Utara mengecam Amerika Syarikat (AS) berhubung laporan Pentagon, baru-baru ini yang menggelarkannya sebagai ancaman berterusan kerana senjata pemusnah besar-besaran...