Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  APMM tahan bot nelayan asing bawa 28 individu

  KOTA KINABALU, 21 JAN – Agensi Penguat-kuasaan Maritim Malaysia menahan 28 individu, termasuk warga emas dan orang kurang upaya (OKU) buta, dipercayai warga asing yang cuba menyusup masuk ke dalam negara dengan menaiki sebuah bot nelayan, di 10.2 batu nautika utara Tanjung Luk Pisuk, Tuaran, kelmarin.

  Pengarah Maritim Malaysia Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Laksamana Pertama Maritim Datuk Che Engku Suhaimi Che Engku Daik berkata individu berumur 14 hingga 70 tahun itu ditahan pada pukul 5:43 petang selepas radar Sistem Pengawasan Laut Sabah (SWASLA) mengesan bot mencurigakan dari perairan Filipina.

  Beliau berkata hasil pemeriksaan mendapati nama juragan tiada dalam salinan lesen bot selain 12 penumpang mengemukakan dokumen pengenalan diri meragukan, manakala empat penumpang memiliki sijil lahir, serta masing-masing seorang penumpang memiliki kad pengenalan Malaysia dan pas lawatan sosial.

  “Baki penumpang lain gagal menunjukkan dokumen pengenalan diri. Didapati seorang penumpang lelaki berusia 52 tahun buta, dan empat wanita warga emas berusia 55 hingga 66 tahun turut berada dalam bot itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Beliau berkata juragan serta penumpang ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007(ATIPSOM), Akta Imigresen 1959/63 dan Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah 2002. – Bernama

  Gambar Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...