Apple Daily ditutup 24 Jun

HONG KONG, 23 JUN – Akhbar prodemokrasi Hong Kong Apple Daily mengumumkan hari ini ia akan mencetak edisi terakhirnya selepas pihak berkuasa membeku asetnya menggunakan undang-undang keselamatan negara baharu, sekali gus menutup pejabat media yang paling lantang mengkritik kerajaan China di bandar itu.

Keputusan itu memberikan tamparan terbaharu kepada kebebasan Hong Kong dan akan menambah kebimbangan mengenai sama ada pusat kewangan antarabangsa itu masih boleh kekal sebagai hab media ketika China berusaha menghapus tentangan.

Apple Daily telah lama menjadi duri dalam daging Beijing, dengan sokongan tegar diberikan kepada gerakan demokrasi Hong Kong serta kritikan terhadap pemimpin China.

Pemimpin yang sama tidak menyembunyikan hasrat mereka untuk melihat akhbar tersebut ditutup dan menggunakan undang-undang keselamatan baharu untuk melaksanakannya. Pemilik Jimmy Lai, kini dipenjarakan kerana menghadiri bantahan demokrasi, adalah antara yang pertama didakwa di bawah undang-undang itu selepas diperkenalkan pada tahun lalu.

Namun bab terakhir akhbar berusia 26 tahun itu dimuktamadkan pada minggu lalu apabila pihak berkuasa menggunakan undang-undang keselamatan untuk menggeledah bilik berita akhbar, menahan enam kakitangan dan membeku asetnya.

Tindakan tersebut melumpuhkan keupayaan akhbar menjalankan perniagaan dan membayar pekerja. Hari ini, Apple Daily mengumumkan penutupannya ‘selepas menimbang keselamatan kakitangannya.’ – AFP

Penyokong berjalan di luar ibu pejabat AppleDaily di Hong Kong kelmarin. Akhbar tersebut akan ditutup pada hujung minggu ini, kata syarikat. – AP