Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Apple lancar kedai dalam talian pertama di Vietnam

  HANOI, 14 MEI – Apple akan melancarkan kedai dalam talian pertamanya di Vietnam minggu ini, kata syarikat itu baru-baru ini, dengan harapan untuk memanfaatkan golongan muda dan celik teknologi negara itu.

  Pembuat iPhone itu adalah antara pelbagai gergasi teknologi global termasuk Intel, Samsung dan LG, yang telah memilih Vietnam untuk memasang produk mereka.

  Tetapi sehingga kini, gergasi Silicon Valley itu telah menjual produknya di pasaran Vietnam dengan populasi sebanyak 100 juta orang melalui ejen berdaftar.

  “Kami berbesar hati untuk mengembangkan perniagaan di Vietnam,” kata Deirdre O’Brien, naib presiden kanan peruncitan Apple dalam satu kenyataan dalam talian dalam bahasa Vietnam.

  Kerajaan komunis negara itu berkata ia mahu 85 peratus penduduk dewasanya mempunyai akses kepada telefon pintar menjelang 2025, meningkat daripada 73 peratus sekarang.

  Gambar fail bertarikh 7 September 2022 menunjukkan Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook menghadiri acara pelancaran produk di San Francisco Bay Area, California, Amerika Syarikat. – Xinhua

  Kurang daripada satu pertiga daripada pengguna mudah alih negara itu mempunyai iPhone, menurut platform penyelidikan pasaran, Statista.

  Melalui kedai dalam talian, ‘pelanggan di Vietnam boleh melihat produk dan berhubung dengan pakar kami yang berpengalaman,’ kata O’Brien dalam kenyataan tersebut.

  Pengeluaran aksesori dan pemasangan telefon bimbit menyumbang sehingga 70 peratus daripada pembuatan elektronik di Vietnam.

  Angka rasmi berkata industri pengeluaran telefon mudah alih Vietnam melaporkan perolehan import-eksport sebanyak AS$114 bilion tahun lepas, satu pertiga daripada jumlah hasil import-eksport negara tersebut. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -