Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Apple lancar Vision Pro pertama

  SAN FRANCISCO, 2 FEB – Kedai Apple Amerika Syarikat (AS) hari ini akan mula menjual Vision Pro, set kepala gergasi teknologi dan produk utama pertamanya sejak Apple Watch sembilan tahun lalu.

  Keluaran Vision Pro oleh pembuat peranti paling ikonik di dunia merupakan peristiwa penting bagi pencinta realiti maya atau tambahan, yang melihat teknologi sebagai bab seterusnya dalam kehidupan dalam talian selepas telefon pintar.

  Namun dengan harga yang tinggi dan kejayaan pertengahan keluaran serupa dan lebih murah berbanding pemilik Facebook, Meta, ulasan awal tidak meyakinkan bahawa Vision Pro akan menjadi perubahan besar, sekurang-kurangnya peringkat awal.

  Vision Pro ialah produk yang ‘mengagumkan’, tulis The Verge, tetapi ‘juga mewakili satu siri pertukaran yang sangat besar’ yang ‘mustahil untuk diabaikan’.

  Ia adalah ‘produk yang mengagumkan, yang telah bertahun-tahun dan berbilion dolar dalam pembuatan’ tetapi ‘walaupun selepas mencubanya, saya masih tidak tahu siapa atau apa yang sepatutnya menjadi sasaran produk ini,” tulis The New York Times.

  Pengkritik mengakui faktor ‘wow’ yang pasti, dengan menekankan imej canggihnya dan keseronokan membuka dan menutup aplikasi yang terapung di angkasa dengan mata dan jari awda.

  Namun, alat penutup mata itu berat, merosakkan rambut pengguna dan memerlukan pek bateri yang besar, tambah mereka.

  Dalam usaha promosi besar-besaran, Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook kelmarin muncul di muka depan Vanity Fair dengan memakai Vision Pro. – AFP

  Salah seorang pengguna mencuba set kepala Vision Pro keluaran produk di Apple Store di New York City. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...