Apple setuju bayar sehingga AS$500 juta

SAN FRANCISCO, 3 MAC – Pemilik iPhone berkemungkinan akan mendapatkan AS$25 dari Apple selepas syarikat itu bersetuju untuk membayar sehingga AS$500 juta untuk menyelesaikan tuntutan atas dakwaan sengaja memperlahankan prestasi telefon dalam model lama untuk ketahanan bateri.

Apple dan peguam yang mewakili pengguna iPhone bersetuju dengan perjanjian yang berpunca daripada pengakuan Apple 2017 bahawa ia memperlahankan prestasi telefon dalam model lama untuk mengelakkan penutupan yang tidak dijangka berkaitan dengan ketahanan bateri.

Pengakuan itu membawa Apple kepada penawaran penggantian bateri pada harga AS$29, tetapi ramai yang mendakwa mereka telah menghabiskan ratusan dolar untuk membeli telefon baharu kerana Apple tidak mendedahkan punca masalah itu. Menurut pengguna telefon Apple, jika mereka tahu situasi berkenaan, mereka hanya boleh membeli bateri baharu dan mungkin tidak membeli telefon baharu.

Apple tidak mengakui salah laku. Sebagai sebahagian daripada penyelesaian, syarikat itu akan membayar AS$310 juta sehingga AS$500 juta, termasuk kira-kira AS$93 juta kepada peguam yang mewakili pengguna.

Pengguna IPhone yang dinamakan dalam tuntutan itu akan mendapat sehingga AS$3,500 setiap seorang. Selebihnya wang penyelesaian akan diagihkan kepada pemilik model iPhone 6, 6S, 7 dan SE yang memenuhi syarat kelayakan yang berkaitan dengan sistem operasi yang mereka jalankan. Mereka mesti memfailkan tuntutan untuk mendapatkan pampasan itu. Jika terlalu ramai tuntutan difailkan, jumlah pampasan itu mungkin akan berkurangan.

Seorang hakim persekutuan di San Jose, California, masih perlu meluluskan penyelesaian tersebut. – AP