Arab Saudi bakal umumkan keputusan ibadat haji

RIYADH, 16 JUN – Arab Saudi dijangka mengehadkan jemaah bagi menunaikan ibadat haji atau membatalkannya sama sekali tahun ini berikutan ancaman COVID-19 yang belum reda.

Negara itu masih berbelah bahagi mengenai keputusan untuk menegah umat Islam global datang ke Mekah untuk menunaikan rukun Islam kelima itu. Sebahagian besar negara Islam kini masih menanti keputusan muktamad Riyadh berhubung keputusan menunaikan haji, yang dijadualkan berlangsung lewat Julai ini.

Arab Saudi bagaimanapun berdepan risiko politik dan ekonomi daripada keputusan itu, malah masa juga semakin suntuk untuk mereka menyediakan keperluan logistik bagi salah satu perhimpunan terbesar dunia itu.

Ibadat haji tahun lalu menyaksikan kehadiran sekitar 2.5 juta jemaah dan dijangka bertambah tahun ini, namun kerajaan negara itu menasihatkan umat Islam menangguhkan hasrat mereka berikutan ancaman COVID-19.

Seorang pegawai Arab Saudi memberitahu AFP bahawa kerajaan akan mengumumkan keputusan dalam masa terdekat. “Ia kini dalam pertimbangan sama ada meneruskan ibadat haji atau membatalkan terus,” katanya.

Arab Saudi dilihat cuba ‘membeli masa’ kerana mahu menilai keadaan semasa, namun pegawai di Asia Tenggara menjelaskan mereka mungkin tidak bersedia sekiranya keputusan dibuat pada saat terakhir. – AFP