Thursday, February 9, 2023
30.8 C
Brunei

-

Arab Saudi dedah senarai hitam pengganas

RIYADH, 25 Julai – Arab Saudi dan sekutu-sekutunya hari ini mendedahkan senarai hitam ‘pengganas’ yang menyenaraikan 18 buah pertubuhan dan individu-individu yang disyaki mempunyai kaitan dengan fahaman pelampau yang menurut mereka mempunyai hubungan dengan saingan serantau, Qatar.

Tindakan oleh empat kerajaan Arab dibuat di sebalik tekanan meningkat antarabangsa untuk menyepakati boikot beberapa minggu mereka terhadap sekutu AS itu.

Arab Saudi, Amiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir telah menyenarai hitam sembilan pertubuhan media dan amal dan sembilan individu ‘yang secara langsung dan tidak langsung mempunyai kaitan dengan pihak berkuasa Qatar sebagai ‘pengganas’, menurut kenyataan bersama yang disiarkan oleh Saudi Press Agency.

“Kami menjangkakan pihak berkuasa Qatar mengambil langkah seterusnya dan mendakwa kumpulan dan individu pengganas,” tambah kenyataan itu lagi.

Empat buah kerajaan telah memulaukan Qatar sejak 5 Jun dalam krisis teruk diplomatik di rantau itu dalam tempoh bertahun-tahun lamanya.

Mereka telah menutup satu-satunya sempadan daratan amiriah itu, mengarahkan warganegaranya pergi dan menutup ruang udara mereka dan perairan, hinggalah penerbangan dan perkapalan Qatar.

Mereka menuntut Qatar memutuskan hubungan lamanya dengan kumpulan Ikhwanul Muslimun yang disenaraihitamkan sebagai ‘kumpulan ganas’ oleh empat kerajaan itu meskipun tidak oleh pihak antarabangsa.

Mereka juga menuntut ia menutup syarikat penyiaran besar, Al-Jazeera dan pangkalan tentera Turki dan mengikut dasar di rantau yang diterajui oleh Arab Saudi, terutamanya terhadap Iran.

Qatar menolak tuntutan itu sebagai pencabulan ke atas kedaulatannya dan telah menerima sokongan utama dari sekutunya, Turki. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -