Arab Saudi pintas peluru berpandu

RIYADH, 29 MAC – Sistem pertahanan udara Saudi berjaya memintas peluru berpandu balistik di Riyadh dan sebuah bandar di sempadan Yaman kelmarin, menyebabkan dua orang awam cedera di ibu kota yang dikenakan perintah berkurung demi mencegah penularan koronavirus.

Letupan berganda telah menggegarkan Riyadh dalam serangan tersebut, di mana pasukan gabungan tentera yang diketuai oleh Saudi menyalahkan pasukan pemberontak Huthi yang disokong oleh Iran di Yaman, yang sebelum ini telah menyasarkan bandar-bandar Arab Saudi dengan serangan peluru berpandu, roket dan dron.

Ia merupakan serangan terbesar pertama ke atas Arab Saudi sejak Huthi bulan September lalu membuat tawaran untuk menghentikan serangan ke atas Arab Saudi selepas serangan berkembar yang memusnahkan pangkalan minyak Arab Saudi.

“Dua serangan peluru berpandu balistik telah dilancarkan ke bandar Riyadh dan Jizan,” agensi berita rasmi Saudi melaporkan, menyatakan pasukan gabungan memerangi pemberontak.

Pemintasan tersebut telah menyebabkan serpihan menghujani sebuah kawasan kejiranan kediaman di bandar-bandar, menyebabkan dua orang penduduk awam tercedera di Riyadh, jurucakap pertahanan awam berkata dalam sidang media berasingan oleh SPA.

Pertahanan udara Arab Saudi berjaya memintas peluru berpandu balistik di Riyadh dan sebuah bandar di sempadan Yaman manakala dua penduduk awam dilaporkan cedera di bandar Riyadh. – AFP

Pihak pemberontak tidak memberikan sebarang komen.

Sekurang-kurangnya tiga roket meletup di ibu kota, di mana kurang dari 15 jam perintah berkurung koronavirus, sebelum tengah malam, menurut laporan AFP. Jizan, seperti kebanyakan bandar-bandar Arab Saudi, menjalankan perintah berkurung dari waktu malam sehingga waktu subuh.

Serangan tersebut dibuat meskipun parti Yaman yang berperang menyokong gesaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk gencatan senjata demi melindungi orang awam dari pandemik koronavirus.

Arab Saudi, kerajaan Yaman dan pihak pemberontak mengalu-alukan rayuan daripada Setiausaha umum PBB, Antonio Guterres untuk ‘gencatan senjata global secara langsung’ untuk membantu mengelakkan bencana bagi orang-orang yang terdedah dalam zon konflik.

Seruan tersebut dibuat berbetulan pada ulang tahun kelima tentera Arab Saudi masuk campur dalam perang saudara Yaman, yang dilancarkan untuk menyokong kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa terhadap pemberontak Huthi.

Kerajaan Yaman mengecam serangan tersebut, dan berkata ia telah meruntuhkan usaha untuk mengurangkan konflik di tengah-tengah penyebaran koronavirus. – AFP