Aripah Damanhuri meninggal dunia akibat jangkitan kuman

Lebih sebulan dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat jangkitan kuman pada seluruh organ, dramatis Aripah Damanhuri, 73, akhirnya meninggal dunia pada pukul 8:15 pagi, Selasa.

Berita itu disahkan oleh anak bongsu Allahyarham iaitu Fais Nurpais Ismail ketika dihubungi mStar.

Menurut Fais, jenazah ibunya akan dibawa ke surau Al Tarbiyah Taman Melewar kemudian disemadikan di Tanah Perkuburan Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda, Gombak, Selangor.

Pada 23 April lalu, Aripah dimasukkan ke HKL kerana paras oksigennya menurun dan terpaksa ditidurkan selepas disyaki mendapat jangkitan kuman dalam paru-paru. Fais memaklumkan Aripah kemudian diberikan bantuan pernafasan manakala semua jenis ubat penguat jantung sudah dihentikan.

Malah, organ pelakon itu juga semakin sembuh daripada jangkitan kuman.

Aripah merupakan kakak kepada pelakon Normah Damanhuri. – Agensi

Menerusi laporan mStar pada 10 Mei lalu, adik kepada Allahyarham iaitu pelakon Normah Damanhuri berkata kakaknya ketika itu menunjukkan perkembangan positif.

Normah memberitahu, biarpun belum sedar sepenuhnya, namun kakaknya itu memberi respons setiap kali dipanggil. Dalam pada itu, menerusi laman Facebook, Fais juga meminta mana-mana pihak menghubunginya sekiranya arwah mempunyai hutang yang belum selesai.

“Pohon sedekahkan doa kepada mak ya. Kalau mak ada apa-apa hutang yang belum langsai, hubungilah saya, Insya-Allah,” tulisnya.

Allahyarham mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 1980 an dan kekal aktif dalam televisyen dan filem.

Antara filem lakonannya iaitu Senario XX (2005) dan 8 Jam (2012) manakala drama berjudul Airmata Maria, Gerak Khas musim 11 dan Antara Maghrib dan Isyak. – Agensi