Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Arnold Schwarzenegger ditahan kastam kerana jam tangan mewah di Jerman

  BERLIN, 19 JAN – Arnold Schwarzenegger telah dihentikan selama berjam-jam oleh pihak kastam di Lapangan Terbang Munich selepas memasuki Jerman dengan sebuah jam tangan mewah yang berpotensi untuk dilelong pada acara amal.

  Bekas bintang filem dan gabenor California itu dihentikan untuk pemeriksaan rutin selepas tiba pada hari Rabu, kata jurucakap kastam Thomas Meister. Schwarzenegger dapat pergi selepas kira-kira 2 jam setengah, katanya kelmarin.

  Barangan melebihi nilai 430 euro (AS$467) yang akan kekal di Kesatuan Eropah perlu diisytiharkan dan, jika sesuai, duti dibayar ke atasnya. Harian Jerman Bild, yang pertama kali melaporkan kejadian itu, melaporkan bahawa jam tangan yang didakwa tidak diisytiharkan oleh pengeluar Switzerland Audemars Piguet itu bernilai kira-kira 20,000 euro (AS$21,739) oleh Schwarzenegger, yang mana ia dikeluarkan khas.

  Inisiatif Iklim Schwarzenegger berkata bahawa Schwarzenegger telah ditahan “kerana mengembara dengan jam tangan yang dimilikinya, yang mungkin akan dilelong di lelongan amalnya (kelmarin) di Kitzbuehel,” di negara jiran Austria.

  Ia menambah dalam satu kenyataan melalui e-mel bahawa Schwarzenegger “bekerjasama pada setiap langkah walaupun ia adalah goncangan yang tidak cekap” dan bahawa beliau bersetuju untuk “membayar prabayar cukai yang berpotensi pada jam tangan (diingatkan, itu jam tangan peribadinya).”

  Ia berkata bahawa jam tangan itu mungkin masih akan dilelong dan inisiatif iklim ‘akan melaporkannya dengan betul, seperti yang dilakukan oleh semua badan bukan untung Arnold.” Lelongan amal Schwarzenegger mengumpul berjuta-juta dolar setiap tahun untuk program selepas sekolah untuk kanak-kanak di seluruh Amerika Syarikat dan kerja alam sekitar di seluruh dunia, tambahnya.

  Perkara itu kini diserahkan kepada badan penalti kastam di Augsburg, yang akan menilai kes tersebut. – AP

  Arnold Schwarzenegger telah dihentikan selama berjam-jam oleh pihak kastam di Lapangan Terbang Munich selepas memasuki Jerman dengan sebuah jam tangan mewah yang berpotensi untuk dilelong pada acara amal. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...