Arsenal pecat Unai Emery

LONDON, 29 NOV – Unai Emery dipecat sebagai pengurus Arsenal hari ini selepas kurang daripada dua tahun mengendali pasukan tersebut dan dengan kelab itu tanpa kemenangan dalam tujuh perlawanan, perkara buruk yang sama berlaku sejak 1992.

Jurulatih dari Sepanyol berusia 48 tahun itu dipecat berikutan kekalahan 2-1 kepada Eintracht Frankfurt pada perlawanan Liga Eropah kelmarin.

Penolongnya, Freddie Ljungberg mengambil alih sebagai pengurus sementara ketika usaha mencari pengganti yang tetap. Peminat Arsenal telah menuntut ‘tindakan tegas’ daripada para pengarah, dengan kelab yang memperoleh seri dalam lima perlawanan dan dua kekalahan menyamai rekod George Graham pada tahun 1992.

Pengarah-pengarah kelab telah mengambil tindakan ke atas Emery yang dilantik pada Mei 2018 untuk menghidupkan semula kelab yang tidak stabil selepas dua dekad di bawah pimpinan Arsene Wenger.

“Kami mengumumkan hari ini bahawa keputusan telah diambil dari bahagian syarikat dengan ketua jurulatih Unai Emery dan pasukan kejurulatihannya,” kata kenyataan itu. – AFP