Arthur Melo berdepan hukuman penggantungan

BARCELONA, 29 JULAI – Pemain tengah Brazil, Arthur Melo bakal menghadapi hukuman penggantungan kerana gagal menghadiri sesi latihan dengan Barcelona, ​​yang membuat perjanjian untuk menjualnya ke Juventus sebulan yang lalu.

Kelab Catalan itu mengatakan pemain itu berada di bawah kontrak hingga akhir musim dan telah menuntut dia kembali, dengan akhbar tempatan mendakwa dia berada di negara asalnya, Brazil.

“Beliau belum menyertai bersama skuad seperti yang diharapkan dan kami sedang mempertimbangkan tindakan untuknya,” kata kenyataan kelab.

Arthur telah dijual kepada Juventus dalam perjanjian bernilai 72 juta euro (AS$81 juta) dengan perjanjian pertukaran pemain Bosnia, Miralem Pjanic ke Barca dengan bayaran yang sama pada akhir musim ini.

Pemain itu enggan meninggalkan Stadium Camp Nou dan mengeluarkan kenyataan pada bulan April, dengan menegaskan bahawa “sudah jelas bahawa dia ingin bermain di Barcelona selama bertahun-tahun.”

Jurulatih Barca, Quique Setien mengatakan dalam sidang media pada masa penjualannya “Kami mengharapkan komitmen besar darinya hingga hari terakhir dia berada di sini.”

Mundo Deportivo mengatakan pemain yang mempertahankan Setien telah memberitahunya bahawa dia telah bermain permainan terakhirnya dengan kelab La Liga.

Arthur tidak tampil untuk Barca sejak perpindahannya diumumkan pada 29 Jun. Barcelona kembali menjalani latihan pada hari Selasa menjelang aksi pusingan kedua Liga Juara-Juara menentang Napoli bulan depan. – AFP