Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Artis autisme ilustrasi sendiri buku kanak-kanak

MALAYSIA – Artis autisme, Danial Kushairi Mohd Idris, 19, telah menambah pencapaian yang membanggakan dengan mempamerkan bakatnya selain di atas kanvas.

Baru-baru ini sebuah buku kanak-kanak, bertajuk Ben Saves The Day, yang memaparkan ilustrasi kreatif dan berwarna-warni beliau telah dilancarkan. Danial, yang menghidap autisme minor dan keterbatasan pertuturan, mengarang buku itu bersama penulis Akmallina Athirah Mohamad Zaharin, 23.

Ibunya, Rohani Ahmad, 54, amat berbangga dengan pencapaiannya. Beliau berkata ia membuktikan bahawa orang berkeperluan khas boleh memanfaatkan bakat mereka dan berpeluang untuk menyinar.

“Saya sangat gembira dengan Danial. Saya berharap buku ini akan memberi inspirasi kepada mereka yang berkeperluan khas untuk gigih mengembangkan bakat mereka dan menggunakan kebolehan berbeza untuk mencapai kejayaan.

“Penerbitan buku itu memberi Danial ruang untuk menyampaikan ideanya dan mengembangkan bakatnya.

Danial memegang buku kanak-kanak yang diterbitkan baru-baru ini, diilhamkan daripada lukisannya, ‘The Ocean Fish’. – ANN/The Star
‘Ben Saves The Day’ menampilkan ilustrasi kreatif dan berwarna-warni Danial serta dikarang bersama penulis Akmallina Athirah Mohamad Zaharin. – ANN/The Star
Rohani (kiri) berbangga dengan buku anaknya Danial dan berharap golongan berkeperluan khas tabah mengembangkan bakat mereka. – ANN/The Star

“Semoga ini boleh menjadi permulaan kepada lebih banyak usaha untuk Danial,” kata Rohani melalui emel.

Buku setebal 24 muka surat itu diilhamkan daripada lukisan Danial, The Ocean Fish. Ia mengisahkan seekor ikan yang pendiam dan artistik bernama Ben yang selalu diejek oleh rakan sekelasnya kerana gagap apabila bercakap.

Pada suatu hari, rakan sekelas nakal Ben bernama Joe mengalami masalah dan Ben membantu menyelamatkannya. Selepas kejadian itu, Joe menyedari kesilapannya dan meminta maaf kepada Ben, dan mereka akhirnya menjadi kawan baik. Moral cerita ini adalah tentang bercakap benar dan belajar menerima serta menghormati perbezaan orang lain.

Dengan buku itu, Rohani berharap dapat mewujudkan kesedaran dalam kalangan pelajar tentang kanak-kanak berkeperluan khas, termasuk mereka yang mengalami autisme, sindrom Down dan gangguan pembelajaran lain.

“Orang ramai terdiri daripada berbeza bangsa, warna kulit dan kebolehan. Adalah penting untuk mengajar pelajar untuk mesra dengan rakan sebaya mereka tanpa prejudis.

“Empati dan penerimaan mesti diberikan kepada pelajar semasa mereka masih muda supaya mereka akan membesar menjadi individu yang bertimbang rasa dan penyayang,” kata Rohani, bekas pensyarah Universiti Teknologi Mara (Shah Alam) yang berhenti kerja pada 2008 untuk membesarkan anak lelakinya.

Ibu kepada empat orang anak itu percaya individu berkeperluan khas mungkin mempunyai bakat yang boleh dicungkil, dikembangkan dan dipelbagaikan.

“Bakat Danial mungkin berkisar pada seni visual. Walau bagaimanapun, individu lain mungkin mempunyai bakat yang serupa atau lain-lain. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab orang yang berkaitan dengan individu ini, seperti ibu bapa atau penjaga, untuk memerhati dengan teliti kemungkinan kemahiran yang boleh dilakukan oleh individu ini, tidak kira betapa kecilnya ia. Beri peluang, kembangkan dan pelbagaikan kemahiran.”

Danial telah menjadi pelukis profesional sejak berusia 16 tahun. Karyanya telah dipaparkan dalam tiga pameran seni antarabangsa dalam talian – ArtWorks Together (Britain), ParaArt Tokyo (Jepun) dan Pameran Seni Kontemporari Antarabangsa Qingdao (China).

Kreativiti dan karya seni terperinci Danial telah memberi inspirasi kepada Rohani untuk mengeluarkan buku itu.

“Danial paling gembira apabila melukis kerana ia membolehkannya meluahkan perasaan dan emosinya secara semula jadi.

“Lukisan beliau sangat terperinci dan tersusun dengan baik. Seperti ada cerita di sebalik setiap lukisan.

“Berdasarkan cadangan rakan baik, saya meminta Danial bercerita langkah demi langkah lukisannya.

“Amat mencabar baginya untuk menjelaskannya kerana dia mempunyai batasan dalam pertuturan. Tetapi dengan mendorongnya dalam beberapa siri soalan ‘WH’ (apa, bila, di mana, mengapa dan siapa), kami dapat memahami jalan cerita di sebalik setiap lukisannya.

“Itu memberi kami idea untuk membantu Danial berkongsi kisahnya bersama orang lain,” kata Rohani.

Rohani gembira anak tunggalnya itu mempunyai minat dalam seni untuk mempamerkan bakatnya.

“Bagi seseorang yang merasa sukar untuk meluahkan fikirannya, seni adalah saluran untuk Danial meluahkan perasaan dan emosinya.

Tambahan pula, menyertai pameran seni meningkatkan keyakinan dirinya apabila orang ramai menghargai karya seninya.

“Dia kini lebih yakin dan menghargai bakat sendiri kerana sedar ia memberi manfaat kepada orang lain bukan sahaja melalui lukisannya tetapi juga melalui buku cerita.

“Walaupun terhad dalam pertuturan, Danial tahu dia masih boleh berkongsi atau menyampaikan idea dan perasaannya dengan mempelbagaikan seninya,” kata Rohani, yang berkongsi foto perjalanan anaknya sebagai artis autisme di Instagram. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -