Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Artis ceriakan stesen dengan warna

KUSHIMOTO, WAKAYAMA – Seorang artis Jepun menyiapkan kerja melukisnya di stesen kereta api kecil di Kushimoto, wilayah Wakayama, enam tahun selepas memulakan projek itu, mengubah suai hampir keseluruhan struktur dengan pusaran berwarna-warni.

Menggunakan sentuhan uniknya untuk menjadikan persekitaran semula jadi bandar ini, Yume Matsuo, seorang artis berusia 36 tahun yang berasal dari Wakayama, akhirnya menyiapkan lukisan keseluruhan bangunan West Japan Railway Company (JR West) Stesen Kii-Arita.

“Stesen ini telah menjadi tempat yang sangat istimewa untuk saya,” kata Matsuo.

“Saya harap ramai orang akan datang untuk melihat karya seni itu,” tambahnya.

Sebagai seorang artis yang bercita-cita tinggi yang telah melukis selama bertahun-tahun, Matsuo memulakan aktiviti kreatifnya dengan bersungguh-sungguh pada tahun 2015 dengan menggunakan nama artis, ‘Matsuo’ selepas bekerja sebagai pekerja syarikat dan di pekerjaan lain.

Yume Matsuo melukis di Taman Laut Kushi-moto. – ANN/The Japan News

Dia mula melukis Stesen Kii-Arita pada tahun berikutnya semasa menyertai Kinokuni Trainart, acara seni Syarikat Kereta Api Jepun Barat (JR West) yang menampilkan Laluan Kisei.

Matsuo tidak mengenali Kushimoto, tetapi terpesona dengan keindahan pemandangan laut bandar ketika bersnorkeling. Semasa menyelamnya, dia melihat koloni batu karang di dasar laut dalam air jernih dan ikan tropika berwarna-warni berenang di sekeliling batu karang.

“Ia menakjubkan. Saya tidak tahu pemandangan seperti itu wujud di wilayah Wakayama,” kata Matsuo.

Matsuo menetap di bandar itu sebanyak empat kali selama satu bulan setiap kali sehingga 2021 untuk mengecat stesen sebagai sebahagian daripada acara Trainart.

Karya tersebut bertajuk “E? Konna tokoro ni konna eki?” (Apa? Stesen ini di tempat ini?), dan hampir keseluruhan stesen termasuk siling, lantai ruang menunggu, platform, dan dinding dalaman dan luaran adalah kanvasnya.

Lukisan-lukisan itu memaparkan banyak pemandangan semula jadi, seperti lautan yang luas dan pergunungan hijau yang dalam.

Menggunakan cat berasaskan air dalam warna biru dan hijau, Matsuo menggabungkan banyak motif yang menampilkan bentuk kegemarannya iaitu bulatan.

Merasakan kerja itu tidak cukup lengkap, Matsuo tinggal di Kushimoto selama kira-kira sebulan dari September untuk menyiapkannya, walaupun acara Trainart telah berakhir tahun lepas.

“Saya akhirnya boleh mengesahkan ia sudah lengkap,” kata Matsuo.

Selepas kerja selesai, Matsuo mengadakan persembahan lukisan secara langsung di Taman Laut Kushimoto, yang terletak berhampiran stesen. Sepanjang tiga minggu, dia melukis hidupan laut dan subjek lain pada kanvas sepanjang 2 meter dan 2.5 meter lebar. Lukisan itu akan dipamerkan sehingga 31 Januari.

“Saya mengasah kemahiran melukis stesen,” katanya.

“Saya harap karya seni saya akan membantu mempromosikan stesen serta daya tarikan Kushimoto.” – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -