Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  AS bantu GlobalFoundries bina kilang cip baharu

  WASHINGTON, 21 FEB – Pentadbiran Biden hari ini berkata kerajaan Amerika Syarikat (AS) berhasrat untuk menyediakan AS$1.5 bilion kepada syarikat cip komputer, GlobalFoundries untuk mengembangkan pengeluaran domestiknya di New York dan Vermont.

  Pengumuman itu merupakan anugerah ketiga sokongan kewangan langsung untuk syarikat semikonduktor di bawah Akta CHIPS dan Sains 2022. Undang-undang itu membolehkan kerajaan melabur lebih AS$52 bilion untuk menggiatkan semula pembuatan cip komputer di AS serta memajukan penyelidikan dan pembangunan.

  “Cip yang akan dibuat oleh GlobalFoundries dalam kemudahan baharu ini adalah penting,” kata Setiausaha Perdagangan, Gina Raimondo ketika dihubungi wartawan. “Mereka menggunakan peralatan ketenteraan yang canggih, kenderaan elektrik. Mereka memastikan telefon pintar mempunyai ciri terkini, membolehkan sambungan Internet yang lebih pantas untuk rakyat Amerika,” tambahnya.

  Sebagai tambahan kepada pembiayaan langsung, kerajaan AS juga akan memberikan pinjaman sehingga AS$1.6 bilion, dengan jumlah gabungan pelaburan awam dan swasta dijangka mencapai kira-kira AS$12.5 bilion.

  GlobalFoundries bercadang untuk menggunakan pembiayaan itu untuk membantu membayar pembinaan kilang cip termaju yang baharu di Malta, New York, meningkatkan pengeluaran di kilang sedia ada di Malta sebagai sebahagian daripada perjanjian strategik dengan General Motors dan menaik taraf kilangnya di Burlington, Vermont.

  Projek-projek itu dijangka mewujudkan 1,500 peluang pekerjaan pembuatan dan 9,000 pekerjaan pembinaan dalam tempoh 10 tahun. Sebagai sebahagian daripada syarat perjanjian itu, AS$10 juta akan digunakan untuk melatih pekerja dan GlobalFoundries akan melanjutkan subsidi tahunan AS$1,000 sedia ada untuk penjagaan kanak-kanak dan perkhidmatan sokongan penjagaan kanak-kanak kepada pekerja pembinaan. – AP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...