AS gesa Negara Teluk, Lubnan pulih hubungan

WASHINGTON, 4 NOV – Amerika Syarikat (AS) semalam menggesa Arab Saudi dan sekutunya di Teluk Arab untuk memulihkan hubungan dengan Lubnan, berikutan negara itu sedang bergelut dan memerlukan sokongan antarabangsa.

“Kami berpendirian saluran diplomatik seharusnya tetap dibuka jika mahu kami memperbaiki keadaan kemanusiaan rakyat Lubnan,” kata Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price kepada media.

Kenyataan itu dikeluarkan sehari selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken bertemu dengan Perdana Menteri Lubnan, Najib Mikati di luar Sidang Kemuncak Iklim Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB) di Glasgow.

Blinken berkata AS akan memberikan sokongan kepada Lubnan yang berusaha untuk keluar daripada krisis ekonomi terburuk dan ketika Mikati bergelut mengembalikan kestabilan politik selepas mengambil alih jawatan pada Julai lalu.

Jumaat lalu, Arab Saudi memberi masa 48 jam kepada duta Lubnan untuk memanggil semula utusannya supaya meninggalkan Beirut selain negara itu menggantung semua import dari Lubnan. – AFP

Antony Blinken mendengar kepada ucapan Presiden Joe Biden semasa sidang media Sidang Kemuncak IKoim PBB COP26 di Glasgow, Scotland pada 2 November. – AP