As haram perjalanan dari Brazil

WASHINGTON, 25 MEI – Amerika Syarikat (AS) menggantungkan perjalanan dari Brazil ketika jangkitan koronavirus melonjak di negara Amerika Latin tersebut, tetapi kebanyakan kawasan Eropah bersedia untuk melonggarkan perintah berkurung hari ini selepas penularan COVID-19 semakin reda.

Pandemik yang semakin teruk di Amerika Latin telah meningkatkan kes jangkitan di seluruh dunia kepada hampir 5.4 juta orang dengan angka kematian menghampiri 350,000 orang, tetapi dengan ekonomi global yang semakin merosot, kerajaan berusaha untuk memberikan bantuan kepada peniaga-peniaga dan rakyat yang berada dalam perintah berkurung.

Brazil – negara keenam terbesar – telah dinyatakan sebagai kawasan titik panas dengan lebih dari 360,000 kes dilaporkan, kedua selepas AS, walaupun pemimpin negara tersebut, Presiden Jair Bolsonaro, yang berhaluan kanan, memandang rendah akan ancaman virus itu.

Sebagai tanda kebimbangan global mengenai wabak di Brazil, di mana lebih dari 22,000 telah meninggal dunia akibat COVID-19, Rumah Putih mengatakan kelmarin bahawa mereka akan mengharamkan kemasukan ke negara AS orang-orang bukan Amerika yang berada di negara Amerika Latin dalam tempoh 14 hari sebelumnya.

Walaupun krisis melanda Brazil, Bolsonaro – sekutu Presiden AS, Donald Trump – telah berulang kali menyatakan bahawa langkah perintah berkurung adalah tidak perlu dan berbahaya bagi ekonomi.

Beliau melanggar perintah penjarakan sosial sekali lagi kelmarin – dengan mengadakan perhimpunan di luar kediaman presiden di Brasilia untuk menyambut penunjuk perasaan, menanggalkan penutup mulut dan hidung, berjabat tangan dan berpelukan dengan penyokongnya – malah mengangkat seorang budak di bahunya pada satu ketika.

Dan sementara pentadbiran Trump mengenakan sekatan perjalanan ke Brazil disebabkan virus, presiden Trump kekal kecewa dengan langkah-langkah perintah berkurung, dan – dengan 40 juta orang kehilangan pekerjaan tahun ini – secara agresif mendorong AS untuk dibuka semula walaupun jumlah kematian AS menghampiri 100,000 orang. – AFP