Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  AS, Jepun adakan latihan tentera laut

  AMERIKA SYARIKAT, 1 FEB – Tentera laut Amerika Syarikat (AS) dan Jepun telah mengadakan latihan bersama di Laut Filipina minggu ini, sebagai operasi ketenteraan ketika ketegangan dengan China dan Korea Utara semakin meningkat.

  Washington dan Beijing bertelagah dalam pelbagai isu, daripada cip kepada tarif, tetapi kedua-dua pihak bimbang dengan pengaruh tentera China yang semakin meningkat di Pasifik.

  China menuntut Taiwan sebagai miliknya sendiri dan telah berikrar untuk merampas pulau itu, secara kekerasan jika perlu, menambah tekanan termasuk menerusi latihan ketenteraan utama di Selat Taiwan.

  Laksamana Muda AS, Carlos Sardiello menggelar latihan bersama – melibatkan kira-kira 12 kapal AS, termasuk dua kapal pengangkut pesawat sebagai “peluang latihan yang besar untuk kami.”

  “Operasi kami di sini mencerminkan penegasan hak maritim semua negara mengikut undang-undang antarabangsa terhadap kebebasan pelayaran dan operasi udara, di mana sahaja yang dibenarkan,” kata Sardiello kepada pemberita di anjung USS Carl Vinson.

  “Anak kapal kami yang terlatih dapat beroperasi dalam domain yang kompleks dan mencabar ini serta mampu bertahan dan melaksanakan misi dengan berjaya, tanpa mengira ancaman apa pun,” katanya.

  Pihak berkuasa Jepun dilaporkan sedang meningkatkan perancangan kecemasan untuk memindahkan puluhan ribu orang dari pulaunya berhampiran dengan Taiwan sekiranya berlaku kecemasan tentera.

  Kapal Jepun dan China kerap terlibat dalam insiden tegang di kawasan yang menjadi pertikaian, khususnya kepulauan Senkaku di Laut China Timur, yang dikenali oleh Beijing sebagai Diaoyus.

  Korea Utara juga menimbulkan kebimbangan di Jepun dengan ujian peluru berpandu krus dan balistik, termasuk satu pada November yang terbang di atas Okinawa dengan membawa satelit tentera. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...