AS, Jepun, Korea S bincang usaha tingkat keamanan, keselamatan

TOKYO, 21 JULAI – Amerika Syarikat (AS), Jepun dan Korea Selatan hari ini membincangkan usaha bersama untuk meningkatkan keamanan, keselamatan, dan kemakmuran di Indo-Pasifik merangkumi pelbagai aspek termasuk kebebasan, ekonomi, hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang.

Perkara itu dibincangkan antara Timbalan Setiausaha Negara AS, Wendy R. Sherman; Timbalan Menteri Luar Jepun, Mori Takeo; dan Timbalan Menteri Luar Korea Selatan, Choi Jong Kun dalam perbincangan tiga hala di Tokyo hari ini.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price dalam satu kenyataan menyatakan timbalan setiausaha dan dua timbalan menteri luar mengulangi pendirian menolak sebarang aktiviti yang boleh melemahkan, menggugat, atau mengancam undang-undang antarabangsa selain menegaskan perlunya mengekalkan Indo-Pasifik yang bebas, inklusif dan terbuka.

Mereka juga menentang segala usaha sepihak untuk mengubah status quo di Laut China Timur dan berikrar memelihara keamanan serta kestabilan, perdagangan yang bebas dan menghormati undang-undang antarabangsa, termasuk kebebasan pelayaran dan penerbangan di Laut China Selatan dan selainnya.

“Perbincangan itu juga menekankan pentingnya menjaga keamanan dan kestabilan di Selat Taiwan,” kata Price. – Bernama

Takeo Mori (tengah), Choi Jong Kun dan Wendy Sherman bersedia untuk bergambar menjelang mesyuarat tiga hala di Tokyo pada 21 Julai. – AFP