Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

AS luluskan pil pertama bagi rawatan Alopecia

WASHINGTON, 14 JUN – Agensi Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) kelmarin meluluskan ubat yang dipanggil Baricitinib sebagai tablet oral pertama bagi merawat Alopecia Areata yang teruk iaitu gangguan autoimune yang menjejaskan lebih 300,000 orang di Amerika Syarikat setiap tahun.

Alopecia menyebabkan keguguran rambut bertompok-tompok sama ada sementara atau kekal yang boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan yang berambut, yang membawa kepada tekanan emosi.

Penyakit itu menjadi telah perhatian baru-baru ini melalui kes berprofil tinggi termasuk pelakon Hollywood, Jada Pinkett Smith dan ahli kongres, Ayanna Pressley. Baricitinib, yang dibuat oleh syarikat farmaseutikal AS, Eli Lilly dan turut dikenali sebagai Olumiant, tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil perencat Janus kinase. Ia berfungsi dengan menghalang laluan berongga yang membawa kepada keradangan.

Kelulusannya untuk digunakan terhadap Alopecia adalah berdasarkan keputusan dua ujian klinikal terkawal secara rawak yang melibatkan sejumlah 1,200 orang dewasa dijangkiti Alopecia akut. Setiap percubaan membahagikan peserta kepada tiga kumpulan: kumpulan plasebo, kumpulan menerima dos dua miligram setiap hari dan kumpulan yang menerima dos empat miligram setiap hari.

Selepas 36 minggu, hampir 40 peratus daripada mereka pada dos yang lebih tinggi tumbuh semula 80 peratus daripada rambut kulit kepala mereka, berbanding sekitar 23 peratus daripada kumpulan dos yang lebih rendah dan lima peratus daripada kumpulan plasebo. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -