AS memperingati ulang tahun ke-20 tragedi 11 Sept

NEW YORK – Amerika memperingati ulang tahun ke-20 tragedi 11 September atau 9/11 baru-baru ini dengan permintaan untuk kesatuan dalam upacara itu yang berbetulan dengan penarikan tentera AS yang kucar-kacir dari Afghanistan dan kembali berkuasa pada Taliban.

Pada acara peringatan 9/11 di New York, saudara-mara mengesat air mata, suara mereka sedih ketika mereka membaca nama-nama hampir 3,000 orang yang terbunuh dalam serangan Al-Qaeda itu.

“Kami menyayangimu dan kami merindukanmu,” kata mereka ketika muzik biola dimainkan pada upacara rasmi, yang dihadiri oleh Presiden Joe Biden dan mantan presiden Barack Obama dan Bill Clinton.

Perkhidmatan di Ground Zero di mana 2,753 orang mati, beberapa di antaranya meninggal dunia akibat menara terbakar berlangsung di bawah keselamatan yang ketat, dengan Manhattan dalam perintah berkurung.

Keheningan pertama daripada enam insiden itu bermula pada pukul 8:46 pagi, dengan loceng berbunyi untuk memberitahu pesawat rampasan pertama merempuh ke Menara Utara Pusat Perdagangan Dunia.

Pusat Dagangan Satu Dunia ‘Menara Kebebasan’ bangunan pencakar langit Manhattan di New York, pada 10 Jun 2021. Bangunan pencakar langit inilah yang menggantikan Menara Berkembar di New York. Dirasmikan pada tahun 2014, Pusat Dagangan Satu Dunia telah menjadi simbol tragedi 9/11. – AFP
Pancaran cahaya menerangi langit dari Lower Manhattan pada 7 September lalu di New York City. Untuk upacara memperingati mangsa serangan 11 September 2001 yang mengorbankan hampir 3.000 orang di Pusat Perdagangan Dunia. – AFP

Orang awam ketika melihat pancaran cahaya ke langit dari Lower Manhattan, wilayah Brooklyn di New York City, ia diberi nama Tribute in Light adalah seni yang pertama kali dipersembahkan untuk memperingati ulang tahun ke-20 serangan pengganas 11 September 2001. – AFP

Pada jam 9:03 pagi, orang ramai melihat Menara Selatan dirempuh. Pada jam 9:37 pagi, Pentagon pula dirempuh, di mana kapal terbang yang dirampas membunuh 184 orang di dalam pesawat dan di darat.

Pada jam 9:59, ketika Menara Selatan mula runtuh. Pada pukul 10:03 pagi, pesawat keempat lagi terhempas di sebuah ladang di Shanksville, Pennsylvania, setelah penumpang melawan perampas dan pada pukul 10:28 pagi, Menara Utara pula runtuh.

Orang-orang yang berduka melihatkan foto orang yang mereka sayangi, kesakitan mereka masih terasa walaupun telah lama berlaku sejak pagi 11 September 2001.

“Rasanya seperti kelmarin. Setiap tahun kita semakin jauh menjadi lebih penting untuk diingati,” kata Joanne Pocher-Dzama, yang saudaranya meninggal dunia di Pusat Perdagangan Dunia.

Bruce Springsteen membuat persembahan bertajuk ‘Saya Akan Melihat Anda dalam mimpi Saya’ dan upacara yang lebih kecil di seluruh New York mengingati 343 anggota bomba yang terkorban menyelamatkan orang lain. Selepas malam, pancaran cahaya berkembar yang kuat yang melambangkan Menara Berkembar dipancarkan ke langit untuk memperingati mangsa korban.

Upacara sedemikian juga diadakan di Pentagon dan Shanksville, di mana George W. Bush, presiden pada 9/11 itu, mengatakan kesatuan yang ditunjukkan Amerika berikutan serangan itu ‘nampaknya jauh’ dari hari ini.

“Sebilangan besar politik kita menjadi marah dan kebencian. Itu membuat kita bimbang tentang negara dan masa depan kita bersama,” tambahnya.

Para pemimpin dunia menghantar mesej solidariti, mengatakan bahawa penyerang gagal menghancurkan nilai-nilai Barat.

Bercakap di Shanksville, Biden mengatakan Amerika Syarikat mesti bersatu dan memimpin dunia menjadi contoh.

“Itulah perkara yang akan mempengaruhi kesejahteraan kita lebih daripada yang lain: bagaimana dunia lain bertindak balas terhadap kita, mengetahui bahawa kita sebenarnya boleh, sebenarnya, memimpin dengan contoh kekuatan kita lagi,” kata Biden. “Dan saya rasa kita dapat melakukannya. Kita harus melakukannya.”

Upacara peringatan itu diadakan dua minggu sejak tentera terakhir meninggalkan Kabul, mengakhiri apa yang disebut ‘perang paling lama’.

Tetapi perselisihan nasional mengenai jalan keluar yang huru-hara, termasuk kematian 13 tentera AS dalam insiden bom bunuh diri dan kembalinya kekuasaan pengasas Al-Qaeda, Osama bin Laden, Taliban.

Sekali lagi Biden mempertahankan penarikan itu, dengan mengatakan AS tidak dapat ‘menyerang’ setiap negara di mana Al-Qaeda hadir, sebelum dia mengakhiri lawatannya ke ketiga lokasi serangan di Pentagon.

Dalam 20 tahun terakhir, bin Laden telah terbunuh dan bangunan pencakar langit baharu yang dibina dikenali sebagai ‘Menara Kebebasan’ telah meningkat di Manhattan, menggantikan Menara Berkembar. – AFP