AS mohon maaf kesilapan data plasma

WASHINGTON, 25 OGOS – Dr Stephen Hahn, pesuruhjaya Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS, memohon maaf hari ini setelah menyalahtafsirkan statistik utama mengenai plasma darah untuk merawat COVID-19 ketika mengumumkan langkah kelulusannya.

AS, Ahad lalu mengeluarkan kelulusan untuk plasma yang diambil dari pesakit COVID-19 yang pulih, agar lebih banyak orang dapat mengakses rawatan eksperimental.

Tetapi Hahn dan pegawai kanan kesihatan lain mendapat tentangan dari pakar setelah mengulangi tuntutan yang dibuat oleh Presiden Donald Trump bahawa plasma darah dari pesakit COVID-19 yang pulih mengurangkan kadar kematian sebanyak 35 peratus.

“Apa maksudnya dengan data tersebut – 100 orang yang jatuh sakit akibat COVID-19, hanya 35 sahaja akan terselamat kerana pentadbiran plasma,” kata Hahn Ahad.

Setiausaha Kesihatan Alex Azar menambah, “Saya hanya ingin menekankan perkara ini, kerana saya tidak mahu memperbesarkan-besarkan jumlahnya.

“Kami mengimpikan pengembangan ubat seperti pengurangan kematian sebanyak 35 peratus. Ini merupakan kemajuan besar dalam rawatan pesakit.

“Ini adalah kemajuan besar. Pengurangan seperti itu sememangnya akan menjadi pengubah dalam usaha memerangi wabak itu tetapi statistiknya salah.

Pegawai itu mengatakan hasil ini berasal dari kajian terhadap 35,000 pesakit yang dilakukan oleh Mayo Clinic, tetapi Dr Scott Wright, yang mengetuai kajian itu, mengatakan bahawa kesimpulan itu bukan daripada penyelidikan institusi itu. – AFP